Učitelj

558 : 7 И РАД за МУШКОЈ 1 школи

Појава запалења ушију може бити и врло опасна за живот, јер се процес може даљим ширењем пренети и на мозак. Болест т.ав. чир у мозгу постаје код људи код којих је дуже време постојало гнојаво запалење средњег ува.

Београд.

Др. Вл. А. Поповић

—— о ——-——

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ Основној ШКОЛЕ

Какве св васпитне цељи постижу ручним радом и како га ваља удесити, те да одговара нашим потребама 2

НАПИСАО Товаљхт С Товановшит, учитељ.

(НАСТАВАК)

ТА. Јлтомо Беч, 29. јула 1895. год.

Твој одговор не могах сачекати. Дала ми се прилика за писање писма, па да не бих узалудно трошио време седох да ти пишем. Данас је субота. Кад је лепо време чинимо суботом излете у околину, јер тога дана не радимо после подне. Данае због ружног времена нећемо никуда. Док ми од куће пишу да ће летина пропасти због суше, дотле овде мал не свакога дана пада киша.

Сад хоћу да ти пишем о другим васпитним циљевима, који се наставом у ручном раду постижу.

Радећи ручни рад, деца ће се навићи да буду:

3. Самостална. Много има учених људи у свету, који никад не могу да предузму сами један посао, већ увек припитују другога и раде по саветима других. Такви су људи несамостални. Они умеју и знају, али опет без туђе помоћи не могу. Њима недостаје самосталпости саморадње.

Школа, као позвани чинилац, да ту особину код ученика

· развије такође нема довољно виле и срестава, да исту обради. Не

велим сасвим да нема, већ да је нема у оној мери како би постигла потпуно циљ. Чиме постиже данашња основна школа развијање саморадње — самосталности у раду% Пропитивањем усменим и