Učitelj

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОСН. школи 559 писменим задацима. Ми смо сви учитељи и добро знамо, колике резултате постигнемо овим путем. Што смо јачи у контролисању да нам дете што „самосталније“ уради, тим више долазимо до уверења да оно ради несамостално Нпр. кад ми усмено пропитујемо није ли доказ оно силно дошаптавање, да ученик одговара несамостално 2 Или код писмених задаћа, зар оно силно преписивање није. ипак доказ лажне саморадње7 Са домаћим задацима још горе стојимо, јер ту дођу и звани и незвани да ученику помогну. само да му буде задатак што сјајнији. Шрема овоме види се, да теориски предмети не могу да развију самосталност у раду у оноликој мери, колико ми захтевамо, и колико је потребно.

При ручном раду имамо сасвим супротне резултате. Овде се самостални рад учеников не да сакрити. Учитељ гледа и пази да сваки ученик ради сам свој посао. Све што се руком ради бива у = школи и с тога је овде искључена могућност да родитељи и ро ђаци помажу ученику. Ну, што је овде најглавније, ни један уче вик неће ни хтети да му се показује, јер деца воле самостално да раде. Ово је потврђено многобројним искуством. Узмите ма које дете, које је започело своја колица да прави, па почните да му показујете како ће боље да их направи и радите показујући, оно ће брзо уочити што сте му показали, па желећи да ради само тражиће вам: „а знам сад, дај мени, ја умем већ“ ит. д.

И тако помоћу ручног рада може се најбоље постићи она веома важна васпитна цељ што се зове: саморадња пли самосталност у раду.

Овде ми ваља приметити ово: Да предмет не би постао ни сувише лак ни сувише тежак према узрасту и дечјој моћи, ваља да је и удешен према овима. Ни у ком елучају не ћемо ништа дати детету да ради, што није у стању само да га уради. Учитељ не сме помагати у раду, већ ваља пустити ученика да сам ради; јер ко се од ученика стане навикавати да му други помаже, никод неће самостално радити доцније у животу, већ ће се наслањати на туђу помоћ. С тога у почетку рада ваља избегавати мноро и често помагање ученицима, који ће ову тешкоћу савладати за неко лико месеци, па ће им посао постати доцније као обична ствар.

Ручним се радом навикавају ученици и:

4) на ред и тачност, а помоћу ових развијају им се О лепоте — естетичка осећања !

Школа је дужна и ред да негује код својих ученика, јер што кућа није у стању, ту мора на првом месту да помогне школа. У кући се обично не учи дете никаквом реду, јер се слабо на то