Učitelj

568 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

ко разреда имају потпуне основне школе (више) у Хрватској, Славонији и Далмацији.

Ученици уче тако звани шведски слојдрт. ј. неку врсту дрводељства и столарства. (О овоме се опширније говори у чланку „Ручни рад у мушкој основној школи“ од Јована (С. Јовановића, који сад баш излази у овом часопису, и који чланак топло препоручујем штованим читаоцима „Учитељевим.“) У целом овом предмету за мушкарце има 88 разних ручних веџаба које се врше на 20 модела, тј. ствари које се израђују. (ве је тако методски распоређено, да се почиње најпростијим веџбама и најпростијом алатком, ножем, па се прелази на теже и теже и додају нове алатке. На новим моделима понављају се новије веџбе и долази по која нова.

Ради примера ево неколико тих поступних веџаба: 1) дељање ножем уздуж: 2) зарубљивање (попречни рез); 3) зарубљивање косо (коси рез, који чини средину између дељања уздуж и попречног резања); 4) скидање ивица ножем; 0) тестерисање попреко; (6 уобљавање дељући (ваљкаст облик дати четвртастом штапићу;) () тестерисање уздуж, и т. Д. Доцније долази и врћење бургијом, Ле длетом, стругом, ит. ДА.

Ради примера ево и неколико модела на којима се горње веџбе врше поступно:

1) Модел бр. Ја. „показаљка за читање.“ Веџбање у дељању уздуж и зарубљивања (попречни рез). Ради се само ножем. Мери "се центиметрима. Дрво: врбово, липово, тополово (дрво меко и једнаке густине).

2) Модел бр. 1 6. „показаљка“ као п горња само још долази и веџбање у косом резању; иста алатка и исто дрво.

8) Модел бр. 2 призматични штапић кратак од истог дрвета као горе, и истим оруђем, где долази нова веџба скидање ивица.

4) Модел бр. 3. „штапиће за цвеће у врту.“ Бове веџбе те-

_ стерисање попреко и уобљавање дељући. Нова алатка тестере. Дрво јелово (неједнаке густине.)

И тако даље,

Цело упуство за „мушки слојд“ јесте копија шведског слојда, а по нешто је опет како је слојд у Бечу у неколико преиначен.

Уза сваки „модел“ изложено је кратко а тачно упуство на шта све треба учитељ да пази при поучавању. Ради примера ислисујем све шта стоји у упуству уз „модел бр. 3. штапић за цвеће у врту,“ а уз нову алатку тестере (етр. 9 и 10:

„Надаље се протумачи руковање пилом и држање тијела.