Učitelj

8 као резолуција достављено, и између „недостојан“ које је нечлан г. Тихомир изволео сам измислити и изнети преко „Дн. Листа“ — судите ви чланови Учитељског Удружења! А када поред свега овога сазнате, да је и пре прављења овога пројекта Господин Министар изјавио, да он неће никога питати за мишљење, када буде писао нови пројемат о основним школама и када се уверите да и се. уредник „Учит. Весника“ који за то напада Глав. Одбор, у претпрошлом броју признаје ла му ништа није познато о томе: да ли г. министар намерава поднети нови пројекат, скупштини — тек онда ћете моћи појмити, зашто је Главни Одбор овако радио.

Овакви напади покренули су и г. Којића, који има више славољубља него образа, а више пакости него памети, те је са збором у осуди Главнога Одбора иу пелом своме раду изнео неистине и о самом себии о примедбама Главног Одбора, које је Глав. Одбор послао Госп. Министру Просвете на нови пројекат.

Ево у чему је то извртање истине:

1. Када је било могућности да г. Којић са својим друговима иде на најмеродавније место и поврати изгубљена права и млађим и старијим друговима и "кад му је то чак стављено у дужност од стране једанаесте Учитељске Скупштине с. Којић није хтео то извршити. А сада кад г. министар у неколико та права повраћа, јер учитеље који имају 5 год. службе предаје на суђење Просв. Савету, гос. Којић два телеграма упућује Његовом Величанству са молбом, да сачува учитељима права, којих учитељство и нема.

2. Г. Којић замера Главном Одбору:

„Јер, у пројекту г. министар тражи само да се учитељице преведу у вароши (разуме се у мушке и женске школе по садањем закону) и Гл. Одбор у свом писму г. министру вели да се преведу у женске шкоав. Даље г. министар у пројекту и не спомиње плате, а