Učitelj

5

У

Гл. Оодбор вели, да се учитељице поступно преведу у вароши, па ма и са нешто мањом платом.“

А у писму Глав. Одбора које је послато г. министру просвете. нигде, ама нигде нема ни речи о томе да се учитељице поступно преведу у вароши.

Што је Глав. Одбор тражио да се учитељице поступно преведу у женске школе, тоје чинио на основу решења Х учитељске скупштине, која је 7 јула 1898. год. а на М састанку усвојила ову одредбу — на предлог известиоца г. Ђорђа Којића, (Види 329 стр. „Учитеља 1893 год!):

„5. Поступно тежити томе да се учитељице постав љају само у женске школе.“

Сем тога, Глав. Одбор усвојио је и поднео г. министру просвете оваку одредбу и зато, што у пројекту, који је израдила конференција учитеља из Србије, а који је усвојио и потписао и ондашњи важан члан Глав. Одбора г. Којић стоји:

„Чл. 60. Учитељице се постављају у забавишту и

женским основним и приправним школама “ Па и она замерка о нешто мањим платама учи-

тељица није дело садашњега Глав. Одбора. Учитељска конференција, која је 1893 припремала пројекат донела је овакве две одредбе:

„Ул. 58 (27 страна) Учитељице се постављају............ .. тако да последња плата учитељица износи 2500 ди

нара“ МИ КИ а .... „Таво ће последња плага учитеља

бити 3000 динара.“

Такве одлуке донела је конференција са неколико гласова већине. И оне су остале обавезне за Глав. Од"бор и чланове све докле их скупштина не промени.

Да те одлуке — нешто мало мању плату учитељицама — предложи г. .нистру, Глав. Одбор руководила је жеља да сачува учигељице од губљења пензије, од