Učitelj

ВБЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

Од првога септембра почела је у Београду излазити „збирка“, лист за омладину средњих школа; Ж. О. Дачић, уређује уређивачки одбор.

Изишао је први број са овом садржином:

Сложно, браћо драга. песма Алексе Р. Ш.; Бадње вече, приповетка П. М. Стањуковича; Деспот Ђурађ и Дубровчани, један _листак из наше књижевности, од Жив.; Над провалијом. приповетка. посрбио Ј.; Нешто о постанку наше земље, пише Љ. Јов.; Природине чари: Зора; Сетимо се; Гласнињ; Ковчежић; Рачунске задаће; Пријатељи српске књиге и читаоцима. б

„Збирка“ излази свакога првога и петнаестога, и стаје за све "српске крајеве само пола динара месечно.

_в—==————

ДАРОДЕА ШКОЛА Диист ЗА УЧИТЕЉЕ ЈЕ ОВЕ ПРИЈАТЕЉЕ ОСНОВНЕ НАСТАВЕ

Отворен је упис претплатника за П. годину, у којој ће „Народна Школа“ излазити два шут месечно на табаку од 16 страна велике осмине.

Цена је листу: за годину 4 динара. Претплата се прима и у -таксеним маркама а најмање за пола године.

Програм је листа овај:

1. Чланци о питањима, која се тичу уређења наших народних школа и побољшања учитељског стања; 2. Расправе из области наставе и васпитавања у нашим основним школама; 3. Школска хронина, у којој ће се критички оцењивати званичне реторме просветне, расписи и наредбе просветних власти; 4. Писма. и дописи о тешкоћама са којима се боре учитељи за школски напредак и за свој лични опстанак; 5. Вести школске из српског и страног света; 6. Рад учитељских зборова и 7. Књижевни прикази књига и листова, намењених народној школи.

Претплата, писма и рукописи шаљу се непосредно уреднику и издавачу: Мих. М. Стевановићу учитељу у Пожаревцу.

===