Učitelj

МИРА не оу

90 ШТА МОГУ УЧИТЕЉИ УЧИНИТИ ЗА НАСТАВНА СРЕСТВА ИЗА И а

У овом послу може учитељ имати велике помоћи од својих ђака. Ако их само упути шта ће и како да му прибирају и израђују, добиће таквих ствари у великом броју.

А кад тако стоји ствар с читанкама, шта би се могло рећи за т. зв. очигледну наставу, која претходи учењу читања и писања% — У програму се на првом месту лепо каже: „Вежбање у говору у вези с посматрањем предмета...“ А шта ми данас, имамо деци да изнесемо за посматрање 2 —- Ништа или готово ништа. Или се у овој почетној настави не посматра ништа, него се само води сувопаран и незанимљив говор, или се уз то показује деци тек шта му драго, што се има при рупи.

Шта би ваљало спремати за почетну, очигледну наставу, ја овде не могу набрајати, да се не бих око тога дуго задржао. Сваки ће већ и сам видети шта треба и шта,

· може спремити, ако само разгледа програм и упуство и

ако има на уму ово: кад и старијим ђацима треба показивати оно о чем се говори, онда новим, мањим ђацима треба то још и више.

Ко би предузео да спрема наставна орества за читанке, тај би од тога већ имао довољно ствари за почетну очигледну наставу у српском језику у 1 разр.

За граматику би такође учитељ имао шта да спреми, чиме би својим ђацима олакшао разумевање и памћење. Тако би на пр. могао имати крупно исписане речи и реченице, на којима би разном бојом обележио раздвајање на гласове (слова), на слогове (нарочито оне речи које се теже на слогове раздвајају), степене поређења код придева, мењање речи, подмет и прирок у реченицама ит.а.

Но граматика у основној школи, како се данас учи, не помаже много чистоти и правилности самог језика. Много више помаже томе, кад учитељ свуда и увек децу упућује и поправља у говору. Но има и др. један начин којим учитељ много може помоћи, да се неправилности у говору поправљају и да сенаш језик чисти од туђих речи.