Učitelj

ШТА МОГУ УЧИТЕЉИ УЧИНИТИ ЗА НАСТАВНА СРЕСТВА 21

Може учитељ крупно исписати и у школи ставити деци на, углед све туђе речи, које се обично у говору употребљавају, а према њима би написао српске речи. То би биле две рубрике: једна туђих, друга одговарајућих српских речи. Те поправке чинио би учитељ и у разговору, али овакав преглед помогао би, да деца још боље упамте, како ваља а како не ваља говорити.

Исто тако могао би учитељ исписати погрешне и правилне облике оних речи, које његови ђаци највише греше. Где у говору има много неправилних облика, ту би учитељ истакао најглавније; а где их је мање, може истаћи све. На пр. у Шумадији по негде се говори увек место мојој кући — мојом кући, и тако неправилних облика има још неколико. Ако учитељ на њих обраћа увек пажњу е говору дечјем и ако их и на овај начин истакне, учиниће више за правилност говора, него да му ђаци науче 157 граматину Од Пи до корице.

За писање учитељ би требао да има у школи, ђоцима на углед стављену, целу азбуку правилно написану. То би помагало да ђаци правилно и лепо пишу и олакшало би учитељу поправљање погрешака у писању. Исто тако могао би имати и написаних реченица.

Ако су ђаци већ навикли да нека слова неправилно пишу, учитељ то мора исправљати; али ће поправљање то потпомоћи, ако крупно испише и на зиду стави ђацима за углед с једне стране слова написана неправилно, а према њима написана лепо и правилно. Исто тако учитељ може слова, која неки узимају из латинице и готице (6, 4 р, те да ђаци знају, да то нису слова српска и да их не примају, ако их код некога у писању виде. Иначе ђаци, нарочито старији, могу тако што видети код другога, па усвојити, мислећи да је то нешто ново и боље. А наш језик треба чувати од употребе туђих слова, као п од употребе туђих речи.