Učitelj

ШТА МОГУ УЧИТЕЉИ УЧИНИТИ ЗА НАСТАВНА СРЕСТВА 23

куглице стоје на црној табли, то се ту може одмах и написати оно, што се куглицама покаже. (Показано је неколико радња на овој рачунаљци)ј. Поред тога, друга страна ове рачунаљке може се употребити, да. учитељ на њој што год нацрта или напише, што ваља, ђацима дуже време истаћи за углед или за преглед. Кад се пак скину куглице, онда је ова табла истачкана и готова за цртање.

Рачунаљка с плочама коју овде видите (показана, је) одлично је наставно срество за рачунање у Ш разреду. А она се код нас ретко и употребљава. Она се лако може начинити и код наших занатлија. Мени су јеу Прокупљу направили дунђери, који су оправљали школске клупе; све то није стало ни једне паре, а школи је послужило врло добро. |

СУ оскудици рачунаљке, сваки учитељ може спремити дрвца везана у снопиће као десетице, стотине и хиљаде. Па баш и кад има друге рачунаљке, добро је, да је поред ње и ово. А то могу сами ђаци да начине и спреме за. школу.

Рачунаљка коју је смислио и начинио г. Вој. Стевановић, а коју је описао г. Аџић у 12. св. „Учитеља«“ ове | год. такође је заслужна пажње. А ето и тај и многи други примери казују нам како учитељ и сам долази на мисао, да. ново наставно срество начини или да постојеће усаврши, само кад о том стане размишљати и кад то почне радити.

Г. Аџић ми је казивао, да је у ревизији нашао код једне учитељице рачунаљку од ђинђува, код учитеља једног нашао је рачунаљку од кукурузних зрна разне боје, а код трећег рачунаљку с куглицама од глине начињеним. Познато је пак да неки узимају шишарке за куглице, што. је такође добро.

Но осим поменутих рачунаљака може учитељ и на до сад већ познатој руској рачунаљци учинити неке оправке.

Може се на пр. на тој рачунаљци додати са стране црна даска, која би заклањала куглице с којима се не ра-