Učitelj

' # 24 ШТА МОГУ УЧИТЕЉИ УЧИНИТИ ЗА НАСТАВНА СРЕСТВА

чуна, што је често потребно. На тој дасци би се и рачунало оно, што се куглицама престави.

Могло би се руској рачунаљци додати озго неколико усправних шипака (ИШИН, на које би се куглице метуле и одакле би се лакше скидале и додавале, кад је то потребно у сабирању и одузимању. ·

Или би се њој озго могла додати једна шира дазичица, на коју би се поређале и друге ствари, којима би учитељ престављао оно што и куглицама.

Могла би се руска рачунаљка изменити тако, да с

једне стране не буду шипке затворене (|) добра страна

2

овакве измене у том је, што би се онда куглице лакше скидале и додавале, што би се узимало само онолико куглица с колико се рачуна, а да не морају пред очима стојати свих 100 куглица, што деци у рачунању обично смета.

Но осим рачунаљака које поменух, осим других, које би се још могле поменути и осим неколико наст. срестава за рачунање, која можете видети овде изложена или сликама престављена, може учитељ помагати рачунску наставу разним написаним прегледима, цртежима и т. д. Тако на пр.

Као што је ради правилног писања слова потребно да, у школи буде изложена: азбука, тако је ради правилног и лепог писања цифара потребно, да има лепо написаних цифара, изложених ђацима на углед.

Таблицу множења, такође је потребно имати написану пи изложену, да могу ученици видети и с ње учити кад треба. Она може бити у неколико и илустрована на пр. оваким круговима: На тако илустрованој 0000 таблици лако ће ђаци видети и разумети 0000 да је 3Х% и 13 подједнако (а у рачу- 0000 нању ће се, разуме се, пазити да ђак не 0000 РА 46 каже: АГ. по 8 дин. т.ј. ЗзХха). 0000

#Х4= 6