Učitelj

«~, ШТА МОГУ УЧИТЕЉИ УЧИНИТИ ЗА НАСТАВНА СРЕСТВА

опет то није довољно, опет има доста чега, што учитељ треба сам да ради, ако жели да му је настава разумљива и успешна.

Тако на пр. и ако учитељ има штампану мапу Србије, може нацртати другу, у којој ће бити боље истакнуто оно, што се у школи учи; така мапа била би прегледнија и за ђаке подеснија. Могла би се нацртати друга, мапа, на којој би се истакао само речни слив, или гранање планина и т. д. Мапе појединих српских земаља и немамо, а тако и мапе свих српских земаља. То на сваки начин учитељ треба да има нацртано. Но још је потребније да учитељ има нацрт школе, дворишта и најближих улица, мапу свог места са околином и мапу свог округа. Такве мапе су врло потребне, јер 663 те поступности и без таквих мапа и немогу ђаци добро разумети мапу целе Србије. А овакве мапе не можемо ни имати штампане, зато их учитељ мора сам цртати.

Пре цртања мапа, учитељ треба. с ђацима да посматра околину и поступно да упознаје ђаке, како се мапе цртају. Кад се разгледа програм из овог предмета за П. разред, видеће се шта треба посматрати, а сваки ће и сам разумети, да учитељ за предавање овога треба и сам да прибира разне збирке, слике и т. А.

Учитељ даље треба да прибира збирке слика појединих предела и места и да бележи где чега има, што се може у настави овог предмета показати. Коме је могуће да чини с ђацима веће и даље излете, то је, разуме се, врло добро. И за похвалу је што многи наши учитељи то већ и чине.

Казивали су ми, да је један наш учитељ на зидуу школи цртао мапу Србије и то округ по округ, како јем предавао. О одмору се то закречи, а он друге године црта поново онако, како и предаје. Такав рад само је хвале вредан.