Učitelj

ДР. ФРИДРИХ ДИТЕС 99

може их сваки и сам направити овако: У какав суд метне се У, воска и '/, стеарина (од свећа) па се то растопи и онда се успе боје у ситном прашку беле, црвене, плаве зелене или какве се већ хоће. Боје се метне мало; удешава се колико се хоће, да смеса буде јаче или слабије обојена. Ако се хоће да смеса буде нешто отворенија, дода се и мало беле боје. Кад се мало прохлади, онда се од обичне хартије направи трубица око плајваза, завеже се с једног краја и с другог се наспе оне смесе кроз левак од хартије. То се остави да се охлади. а се хартија одвије и писаљка је готова.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

с = ера МА а осе аер се

Д» ФРИДРИХ ДИТЕО') Рођен 1829., умро 1896.

Др. Фридрих Дитес, један од највећих сувремених педагога не само у Немаца већ и у целом културном свету, ватрени љубитељ народне школе и верни заступник учитељства, није више међу живима.

Ми, српски учитељи, имамо јака узрока, да уздасима немачких учитеља придружимо и наше побожно „Бог да прости“, јер, што год имамо у нашим основним школама практичнога, можемо рећи, да је од њега и у његовом духу. Његова „Методика“, коју имамо у преводу од Милорада Шапчанина, и данас је, особито њен општи део, најбоља књига ове врсте у нас, а то је и његова 5 Педагогије“, опет од истог преводиоца.

Дитес је био ин дете. Рођен је 11. септембра, 1829. године, у сеоцу ЕР у Саксонској, где је

Ф

-Т) Због годишњих испита у јуну и због тога што » Учитељ“ не излази у јулу и августу, овај некролог доносимо сада.