Učitelj

ДРЕ: ФВИДРИХ ДИТЕС 5 +

је достојна, вели он, да буде самостална, да собом управља независно и од свештенства (католичког) и од других фактора који су ван ње, и који врло често сметају њену напретку. |

Истицао је као цељ васпитању хармонијско образовање, тј. развијање свих особина човекових: и умних, и моралних, и телесних — васпитавање целог човека. — Заузимао се за општу народну школу, у којој ће се васпитавати бесплатно цео народ, те да просвета обасја и најниже слојеве друштвене, а не да се њоме користе само силни и имућни. И сам бивши више година учитељ, те према томе и практичар а не само пусти теоретичар, био је проповедник праве очигледности у настави и поборник практичности у целокупном васпитању и васпитном устројству. :

Са ових изврсних особина свог великог духа, био је Дитес чувен и слављен у целом културном свету. Био је почасни члан многих педагошких, научњачких и културних друштава како у Немачкој и Аустрији, тако и ван ових земаља, као: почасни члан учитељског друштва у Лондону, Палерму, итд. Прошле изложбе у Чикагу, у Америци, био је Дитес наименован за почасног председника одељка, за васпитање и наставу, О чем је добио и врло ласкаву диплому на енглеском језику. Бечко учитељско удружење већ је издало проглас за скупљање прилога за подизање јавног споменика овом педагошком великану.

Нека му је светао спомен и међу српским учитељима !

— т—