Učitelj

48 ПРИМЕРАН УЧИТЕЉ

начине калемлења. Та је табла обешена у сеоској крчми, где су сви гледали и многи се користили учитељевим услугама.

6. За уређење школске баште, одбор школски утрошио је само 10—19 динара. Све остало је труд учитеља, Н. Владева и његових ученика, који су с не мање усрдности помагали свом вредном учитељу. Тек ове године школска башта има прихода и то већином од продаје Фиданака, које се у целој околини продају по 10 и 15 пара комад. ; 7. Оснивањем и уређењем ових двеју градина, учитељ је — како ми сам рече — имао цељ, да очигледно утиче на стаповништво, да му покаже: како треба да се ради и какав приход може да се добије од појединих биљака ; каква се добит може извући сразмерно од истоветне величине земљишта, кад је засађено на пр. пшеницом, овсом, памуком, конопљем, кромпирима и др. Да напоменем овде и то, да су свагда присуствовали и сељани, кад год је учитељ с,ученицима садио, сејао и калемио. И ма да се до сада мало примило од учитељевих савета у обрађивању земље и извлачењу користи отуда, ипак је учињен извесан нанредак У рационалном, или како га зову, новом земљоделству. Каже се обичво, да је наш сељак прост, дивљачан и не прима ништа. То је неистина. Истина је само, да ако употребимо према њему дивљачна срества, нема сумне, да му нећемо много помоћи, него ћемо учинити, да с подозрењем гледа на наше савете, на све новине. Но ако имамо по, селима повише учитеља, као што је текенски учитељ, Н. Владевђ, с његовом скромношћу, С његовом вредноћом и с његовим беспримерним стрпљењем — будимо уверени, да би се наш сељак толико променио, да би га тешко било познати.

8 Осим ових двеју школских градина, он је основао и землорадничко друштво за штедњу, по имену „Батова“ (тако се зове и предео, у коме је село Теке п још неколико околних села). То је друштво основано у месецу Декембру 1895 год. и броји сада више од 70 чланова. Да би се боље увидела циљ, као и срества, којима. се служи ово друштво, прилажем под „/ препис његовог устава.

9. Да би 2 Фебруар ове године, као дан миропомазања. Њ. Ц. В. престолонаследника, прославио неким добрим делом, учитељ је по жељи одраслијих ученика основао ђачку библиотеку, која је названа у част престолонаследникову „Књавђ Борпсђ“. Сви ученици од П разреда на више (око 80) чланови су библиотеке и плаћају сваког месеца по 5 пара. Скупљеним новцем купују се сви дечји списи, а тако исто и друге дечје књижице, које изабере сам учитељ у књижари у Варни. Да би се уверио, да ли ученици читају књижице, које

ЧЕ + "4 5 5 4

и о