Učitelj

54 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

али кад се зна да је то славље маџарско подигнуто и на многим развалинама словенских народа, онда би бар просветни радници словенских народа требали да виде у том маџарском слављу и нешто рулевина свога и братских народа, које су дело руку маџарских.

У Хрватској већ одавна постоји удружење учитеља и учитељица, а сад се учитељице хрватске спремају да оснују засебно удружење учитељица. Да ли ће ово удружење учитељица бити сагласно с друштвом учитеља, ми не знамо; а не бисмо желели да буде каквог цепања и несагласности међу њима, јер се слогом свуда, пану просвети већи напредак постиже.

бловиначке земље. — Учитељи словиначки имали су у Опатији (Абацији) свој скуп 19 и 20 августа (по ст. календ. 7 и 8 авг. Поред др. питања, на том скупу расправљања су и питања о уређивању књижнице за ђаке и народ и о положају и материјалном стању словиначких учитеља. Кад се зна како се у мучном и тешком положају налазе Словинци и школе њихове, онда се само хвала мора одати учитељима словиначким што се брину о тако важним и корисним питањима, као што су поменута. На скупу било је, поред гостију из Хрватске и један учитељ из Чешке, кога је чешко учит. друштво послало као свог изасланика. Из Чешке дошло је овом скупу преко 30 поздрава од учитеља и учит. друштава. Скоро толико

поздрава из Чешке дошло је и нашој учит. скупштини, што нам _ казује како чешки учитељи с великим интересом и љубављу прате рад другова својих код братских им словенских народа.

Бугарска. — Прошле године у овом листу саопштено је, какав се покрет осетио међу учитељима бугарским. Сада пак имамо да саопштимо, да је 20 јула т. г. отворен у Софији 11 конгрес изасланика појединих учитељских друштава. У једној од идућих свезака налпег листа, упознаћемо наше читаоце с радом овог конгреса, а за сада да констатујемо: да удруживање учитеља у суседној нам кнежевини лепо напредује. На конгресу је било присутно 48 изасланика појединих учитељских И Управа друштвена налази се у Софији. НЕ

Чешка. — Ван спора је, да у питањима о уређењу народних школа, треба и од учитеља тих школа мишљење потражити. По закону о уређењу основ. пи грађанских школа у Чешкој, с времена на време сазива управна школ. власт скупштину учитеља, која ће расправити извесна школска питања. До сада су биле такве две скупштине и ове године била је трећа 3., • и 5 августа (по новом календ., по старом 28., 98 и 94 јулај. На скупштини тој био је 61 делегат учитељски, т. ј. из сваког округа по један изасланик, кога.