Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 56

је окружна учит. скупштина изабрала за свог заступника. Сем тих било је још око 60 других, који су добровољно присуствовали раду ове скупштине и који на то имају право (управитељи грађанских и учитељских школа и инспектори школски). Председавао је земаљски школ. надзорник, кога је за то. поставио зем. шк. савет.

За ову окупштину зем. шк. савет истакао је био ових 5 питања:

1. На којим би основима требало прегледати и изменити наставни програм за основне школе 7

9. Како би се могле унапредити грађанске школе %

3. Којим би се начином помогло, да учитељи имају још веће спреме 27

4. Чиме би се потпомогло веће и боље похођење школе“

5. Треба ли и даље употребљавати усправно писање ')2

Учитељи изасланици, чим су се састали, истакли су још и ова

питања : 1. Како треба учитељи да су боље и правилније заступљени у оваким зем. учит. скупштинама. 9. Како треба да су учитељи зеступљени у школ. управама (у месним и окруж. шк. одборима). . Како треба да се попуњавају учитељска места.

со

4. О квалификацији учитеља.

5. О повишици плате.

6. О дисциплинарном суду за учитеље.

7. О подели и проширењу школа.

(сем ових питања поједини чланови скупштине истакли су још око 30 других питања.

(ва та питања подељена су одмах изабраним одборима, који су имали да изнесу скушштини мишљење о њима. Како су прва питања била већ раније истакнута, а она и остала била су већ раније претресана у учитељским листовима и на учитељским скупштинама, то су сад лако и брзо била расправљана, те је ова учит. скупштина показала обилат и врло корисан рад. Немајући овде довољно места, и времена да опширније изнесемо целокупан рад ове скупштине (то ћемо учинити другом приликом), ми износимо само то, да је ова учитељска скупштина управо изненадила свакога, како обилатим радом тако и једрином мишљења, које је изнела о поменутим питањима. А тиме је, поред осталога потврђено, да су учитељи достојни, да се у питањима школским и њихов глас тражи и чује.

1) Оно је у Чешкој уведено пре 5 година пробе ради, а сад је требало решити да ли ће у школама остати или не.