Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 58

нашу. Не сумњамо, да ће наше учитељство пригрлити и својски помоћи ово корисно предузеће.

Србија је до скоро имала две Учитељске школе, па је опет спала на једну. Та једна је ове године подигнута опет на четири разреда, као што је и пређе била, што је само за похвалу. Ради се даље на томе, да у њој буде интернатско живљење ђака те школе, што је такође, по нашем мишљењу, добро. Али премештање ове школе у Алексинац, мислимо, да ће за школу бити само од штете. Мило би нам било кад бисмо се у том мишљењу преварили, али су сви изгледи, да ће овим премештањем школа бити у много већој штети него у добити.

Да учитељи са својим ђацима иду из разреда у разред; то је у многим земљама већ уведено. Код нас је о том само у јавности било говора. Ове године чује се да је г. министар просвете намеран да почне то уводити прво по градским школама. Не знамо да ли ће и како ће то бити изведено. Сама мисао ова има више добрих и корисних страна, него што има замерака, које би јој се могле учинити и желели бисмо да се уведе, макар пробе ради.

Српске земље, — Док у Србији имамо барем по неку лепу новину просветну, у осталим српским земљама ни толико немамо. Српске школе у земљама под турском царевином једва су неки мали напредак учиниле; али смо још врло далеко од тога, да тамо имамо онолики број школа колики треба да их је и далеко је до тога, да те школе буду од положаја и утицаја какав треба да је. У нашим земљама под аустро-угарском управом стоји још и горе. На српске конфесијоналне школе све се више притисак'наваљује само да им се српско име утре. У Босни и Херцеговини свуда се брише српско име, у Срему, Бачкој и Банату такође. То чине Немци и Маџари, а потпомажу их и наша браћа Хрвати.

После прославе маџарске миленијске изложбе, Маџари се журе да прво покомунале а по том и помаџаре око 50 српских школа. Повода налазе у том што, бајаги, српске школе нису прославиле маџарски миленијум како су маџари хтели и наредили били. У времену кад свака народност треба да чува своје, Маџари наваљују да отму туђе. Није им било доста што свуда отварају маџарска дечја, забавишта у која нагоне децу др. народности, него сад хоће то исто и с основним школама. У

Хрватска. — Док Маџари свом силом наваљују да помаџаре словенска племена, дотле ми у неким хрватским просветним органима, налазимо славопојке миленијској изложби. Немамо ништа против тога, да се ода заслужна хвала оном што маџарска изложба износи;