Učitelj

56 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Скоро у исто време била је сазвата у Чешкој и друга скупштина од учитеља немачких осн. и грађан. школа из Чешке. И њој је зем. шк. савет био истакао готово иста питања, као и Чешкој учит. скуп. и она су тамо на сличан начин расправљена. Али се јасно запазила нека разлика између чешке и немачке земаљске учит. скупштине. Чешки учитељи показали су и обилатији рад и изнели потпунија и језгровитија мишљења о школ. питањима; а тиме су, поред осталога, доказали да чешки учитељ не само не изостаје од немачког Јећгег-а, него га и надмашује. ;

Др. Г. А. Линднер био је после Коменског највећи педагог у Чешкој и стекао је на педагошком пољу великих заслуга, а ни чим другим није заслужио да се о њему рекне која ружна реч. Ипак је пре неког времена један клерикални лист у Чешкој на пок. Линднера напао недостојним начином. Али чешки учитељи чим су то прочитали, одмах су устали у одбрану свог заслужног просветног радника. Са свих страна стизале су и у листовима објављиване од његових некадашњих ђака а сада учитеља под учитељских друштава, изјаве, којима се одбија и осуђује такав клерикални напад, а изјављује поштовање заслугама Линднеровим. Тако чешки учитељи цене своје заслужне просветне раднике.

Католичко свештенство и у Чешкој је као и свуда пређе имало школа под својом управом, па им је после то узето из руку. Ноим ако је данас то већ свршена ствар, да је школа учитељева, а црква попова, опет свештенство жељно на школу погледа. У Чешкој свештеници не само на скупштинама својим него чак и у беседама, које у цркви говоре, истичу, како су наступила зла времена и како би све боље било, кад не би било тих школ. надзорника, па кад би опет школом свештеник управљао. Али, ми мислимо да они залуд о том говоре, јер то некад беше и прође, а вратити се више неће.

У Чешкој осн. и грађанске школе имају одмор средом и суботом по подне. Сад се истиче мишљење, да је боље узети четвртак цео дан као одмор место она два пола дана. Учитељи износе разлоге и за једно и за друго, а још се не зна које ће мишљење претегнути.

Моравска. — 10 и |! августа (по ст, календ. 99 и 30 јулај била је у Брну скупштина чешких учитеља из Моравске. На њој су учествовали и изасланици учит. друштава из Чешке, Шлеске и Словачке. На тој скупштини расправљано је питање: које задатке има учитељство у културном развитку народа чешког. После одличних и патриотских говора усвојена је резолуција у којој се каже: да учитељство чешко у културном погледу треба да помаже народ свој школом, књигом и радом својим ван школе. (За продужење