Učitelj

ГАС Ник 81

.

Из тимочког округа 12 учитеља и |! учитељица;

Из топличког округа | учитељ;

Из ужичког округа ! учитељ;

Из Града Београда 5 учитеља и 5 учитељица; и

Из Старе Србије 2 учитеља. —

Благодарни посетиоцима ових предавања на издржљивости и пажњи, коју су овом приликом показали пољској привреди, молимо их да оно што су ма и за ово кратко време научили на овим предавањима примене код својих школа, а молили би и друге, који не могоше ни на скупштину доћи, да се сете узгред поред свога тешког труда и пољске привреде, бар ове три гране њене, а и градинаретва. Нужна обавештења у с:аком раду радо ће давати Српско Пољопривредно Друштво, које већ са хвалом спомиње, да међу својим помагачима у раду броји и знатан број учитеља. А. Г.

Нова машина за читање. У Немачкој је, у последње време, пронађено врло много справа за читање — шчитавање. Једну такву справу машину измислио је ту скоро Е. зећеде! учитељ у Цвикау у Саксонској. Шлегелова машина је састављена из једног сандука, који је подељен на осам оделења. У сваком оделењу има по једна Фијока,а у свакој се Фијоци налази смештена цела азбука. У првој пак Фијоци —- с лева —_- налазе се пи велика слова, поред малих. Таблице на којима су слова плехане су. Над сваком Ффијоком, на горњој страни сандука, начињена је по једна направа и отвор, кроз које излазе и спуштају се слова — према потреби. Цео је механизам ове машине затворен и удешен тако, да св ради њиме на нски необичан и брз начин.

„Љећти ћбејвећап““ из кога ово што наведосмо. вадимо, донови и слику те Бећеде!-ове машине и препоручује је као најбољу од свију машина за, шчитавање. —, Нема сумње, да је ова машина врло моћно наставно срество за почетно читање. Колико пак ми мучимо муке са нашим словарицама које су, може се рећи, једно примитивно наставно срество — то је свакоме познато. Не би с горега било добавити једну овакву машину и по њој удесити, макар и много простије, некакву направу за наше школе. Порука би се могла извршити преко г. Етпеј-а Типаетцећ-а књижара у Лајпцигу. 6 5 > ер

Двадесетпетогодишњица немачког учитељеког друштва. Немачко учитељско друштво навршује крајем ове године 95. год. од свог постанка, С тога је изабрат један одбор који ће, последњег дана месеца децембра. (по новом), приредити прославу. «решвеће Зећшргах.» — К. Ј.

Белешчице. У Бечу има око 1000 адвоката, а међу њима је 800 Јевреја. — На њујоршком универзитету пре кратког времена било је протлашено за адвокате #7 женскиња. Ако се буде свуда тако продужавало, остаће људима само војничке дужности. —- У почетку ове шк. године у Пољској отварају се две трговачке школе за женске. — Православна општина у Тузли послала је жалбу што јој Калај забрањује да се у школи помиње језик српски и што наређује да се. језик назива само босанским.

УЧИТЕЉ у 6