Učitelj

БОДА О нит

дневна предавања из три гране Пољске Шривреде п то из: Воћарства, Винодеља п Џчеларства. Управа топчидерске економије споразумно са Главним Одбором, одредила је да се по завршетку скупштине а то је 9 и 10 Августа држе при Управи» економије предавања из Воћарства и Винодеља. А Управа српске пчеларско-воћарске задруге, примила, је на се да у своме Пчеларнику приреди предавања из пчеларства. Том приликом Управа задруге позвала је ради предавања, из Пчеларства п демонстрирања у пчеларнику г. Јована Живановића карловачког професора и признатог српског пчелара. Управа пак топчидерске економије послала је Главном Одбору и програм из целокупног предавања како из Воћарства, тако и из Винодеља. Управа задруге није шиљала нарочитог програма, но се само ограничила на оно што ће г. Живановић учитељима у пчеларнику и иначе објаснити. —

Господин министар народне привреде сем што се драговољно одазвао о приређивању предавања, јоти је ставио Главном Одбору на расположење и суму од 500 динара, да се по нахођењу Главног Одбора да као помоћ учитељима, који ова предавања буду посетили.

За време трајања ове скупштине уписало се, да ће предавања слушати, око 200 учитеља и учитељица, од кога броја било је на предавањима 170. . . :

Предавањем из Винодеља бавио се управник лозног топчидерског расадника госп. Пера Стојадиновић са калемаром г. Благојем Милановићем (ђаком Винодељско-Воћарске школе); Обојица су се трудили да ова предавања буду што јаснија и очигледнија; а предавањима из Воћарства руководио је г. Војтех Бурјан помолог и државни воћар у Топчидеру. Он је тако живо преставио целокупан раду воћњаку да су се слушаоци потпуно могли научити у будућем им раду из Воћарества. —

Целим пак предавањима, руководио је управник топчидерске економије г. Вучко Богдановић, који је желио да слушаоци са овог курса добију што више поуке, како би поред свога трудног рада У школи, припомогли п у ова три пољопривредна правца нашем народу. Слушаоци су са вољом слушали ова предавања и _распитивали су поједине предаваче о свему оном, што им се нејасно учинило.

По завршетку предавања управник економије опростио се са слушаоцима лепим говором, пожеливши им сретан пут и користан рад у оба правца. — .

По окрузима било је на овом предавању учитеља пи учитељица:

Из ваљевског округа !! учитеља % учитељице;

Из врањског округа 8 учитеља,

Из крагујевачког округа 9 учитеља п 3 учитељице; Из крајинског округа, 9 учитеља и 3 учитељице,

Из крушевачког округа |! учитеља и 1 учитељице,

Из моравског округа |! учитеља;

Из нишког округа 8 учитеља;

Из пиротског округа 4 учитеља;

Из полринског округа 3 учитеља и | учитељица,

Из подунавског округа 24 учитеља и 3 учитељице;

Из пожаревачког округа 16 учитеља и 5 учитељица, Из рудничког округа 3 учитеља); -