Učitelj

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ 715

У мање се речи не би могла казати мисао тако јака и тако мудра.

(Веупе редасогуиве.)

— елав, уч.

ЗАРАВНЕ БОЛЕСТИ У ОЧИМА ШКОЛОКЕ ЊЕ

— Хигијена —

Као год што је важна хигијена целога тела исто је толико, ако није још и много важнија, хигијена очију, и као наставак тога писања о хигијени очију и вида у школске деце, ево, неколико и о заразним болестима у очима.

Сам живот дечји у школи, њихово мешање за време учења, одмора и игре; грађење школских зграда, на којима би, по моме мишљењу, очни лекар и хигијеначар имао. доста да исправи; најпосле и само данашње образовање ђачких родитеља, које је већином оскудно бар у овоме нашем правцу — све то правда ово моје писање, коме је главни циљ да нешто допринесе образовању дечјих наставника, јер су они најпогоднији друштвени сталеж за, ширење сваковрсног знања у народу.

Ж

Заразна или кужна болест у опште Р свака, која, се породи и развија у нашем телу кад на њ' наиђе „носач“ или „клица“ дотичне болести у приликама, које су подесне за њено развиће и вегетацију. Живот носача поједине заразне или кужне болести зависи од наклоности тела, од температуре, влаге и струје у ваздуху. Пренашање пак б6олести бива или непосредним додиром као: трахом, капавац, или је довољно да здрав организам буде неко време у окуженој атмосфери, па да се зарази као: диФтерија и богиње