Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 181

према своме постанку званичан карактер и да се на основу тога мора саужити старим правописом. ;

у. Учено је Друштво решило: да се оба писма министрова и одговор Друштва на прво писмо штампају, а министру да се више ништа не одговара.

“1. 93 јануара 1860 г. ВБр. 207! изашао је указ, по коме се има, писати старим правописом по канцеларијама, «Српским Новинама“, у званичности и књигама за основно школе. У изразу «по канцеларијама“ разумевало се све што је у домашају државе, паи Учено Друштво, коме је положај одредио министар 26 авг. 1858. -

УП. Министар просвете актом од 7 марта. 1867 г. бр. 700. умолио је Државни Савег, да одаучи, те да се закон од 23 јануара 1860 г. укине. у том се акту жели, да «само у школама» буде једнообразности у писању (тј. стари правопис), а „потписани је далеко од мисли, да ван школе кога год обвезује на овај или онај правопис, почем је то ствар, која никако не може бити предмет законодавства, него иде у област науке, која је једина његов законодавац, а овоме се потпуна потпуна влобода рада мора оставити.»

Ово је писао исти министар, који је и опомене Уч Друштву а то је Дим. Црнобарац. Њему је било суђено да премапотпише и Туказ о новоме правопиву, и да га са напоменама пошље свима надлештвима.

Но ево и самога указа:

Михаил М. Обреновић Ш по милости Божјој и вољи народа књаз српски

На предлог Нашег министра просвете и цркв. послова а по договору са државним саветом, решили смо и решавамо:

«Да се закон од 23 јануара 1860 год. ВБр. 2071 (збор. ХШ стр. 10 и ||) укине.“ :

Препоручујемо свима нашим министрима да овај закон обнародују ио извршењу се његовом старају, властима пак заповедамо, да по њему поступају, а свима и сваком, да му се покоравају.

19 марта 1868 год.

У Београду. М. М. Обреновић (Место држ. печата) ;

Треба знати да су закони доношени тада, без садејства Народне Скупштине, већ „по договору са Државним Саветом“.

Ето овим су указом укинуте све препоне новоме Вуковоме правопису, па је он чак истим законом унет и у званична надлештва и све школске уџбенике.

УШш. Распис министра просвете од 15. марта 1868 г бр. 742, јавља. просветним и духовним властима, о укинућу закона од 23 јануара 1860. ке и наређује да се по новоме закону управљају.

'И од 19 марта 1868 год. све је писало новим правописом.

ТУ. У седници Ученога Друштва од 2! марта, 1868 г. прочитано је горње писмо (распис) минисра просвете, којим се јавља, како је сасвим укинута забрана новога. правописа.

Друштво је решило, да се због тога пошље његова захваланица министру просвете. |

Та је захвалница послата министру од 96 марта 1868 г. под бр. 43, и потписима председника Уч. Друштва Јов. Гавриловића и секретара, Стојана Новаковића. Ст.