Učitelj

182 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

Провлава посвећења српске учитељске школе у Пакрацу. Почетком ове школске године отворен је у Пакрачкој учитељској школи и четврти разред те је тиме ова школа добила сад потпун облик свој. Наставничка, места за све разреде попуњена су а епархиски школски одбор купио је пространу и лепу зграду, која је некад била болница, па је сад преустројена и дотерана за нотребу ове школе тако да подпуно одговара захтевима педагошко-хигијенским. У школи је заведен и интернат.

Ова је школа 5 октомбра ове године врло свечано прославила посвећење своје нове зграде. Пре подне била је служба у владичанској цркви на којој је присуствовае велики број грађанства и проставници свију корпорација. После службе носила се литија крој град а за тим је настало освећење водице, које је извршио епископ тамошњи г. Мирон. После освећења држао је говор епископ а за њим и управитељ те школе Г. Н. Шумоња. Истог дана приређена је била и беседа у новој школ. згради, на којој су ученици певали, и декламовали.

Прниход од те беседе намењен је потпори сиротних а добрих ученика те школе. |

Нова књига за учитеље. Г. Јова Миодраговић референат мин. прдсвете п црквених послова позива на претплату на своју књигу «Припрема за рад у осмовној школи.» У позиву на претплату писац напомиње да је књига подељена на два дела. У првом делу је упутство приправницима учитељских школа за рад у вежбаоници а у другом одељку је: Припрема за рад у својој школи». У првом делу ће се ученици упознавати с природом самог школског рада, а за тим б местом у којему ће се вежбати и свима одношајима у које долазе. За овим је, у напоменама али доста исцрпно изнесено све оло што приправници највише ваља да имају на уму при ступању у сам рад. Ово је права обнова Мегодике, у прегледу и с применом на наш школски живот. Најпосле је одељак „0 критикама», које приправници држе после предавања“. У другом делу је обухваћено све оно што учитељима треба а што редовна спрема у учитељским школама илим не додирује никако или га прелази површно и непотпуно. Овде су у главном 4 одељка. Први је о уређењу наших основ. школа, где је додирнут сваки важнији распис и наредба па и закон о платама и пенсијама учитељским. Други је одељак о управи ос. школа или администрацији и подељен је на, управу својом школом или разредом и на управу целом школом или дужнооти управитељеве. Трећи одељак говори опширно о испитима и ручним радовима како се имају вршити. А четврти готово понајвећи, говори о учутељу ван шноле. и то: о дужностима према цркви, о положају у држави, У друштву, у општини. у породици и најпосле о учитељу у себи самом.

Кад књига буде готова ми ћемо гледати да је опширније прикажемо у «учитељу». За сад је топло препоручујемо свима онима којима је намењена. |

Претилатна цена је као што се вели у позиву 1:50 дин.

Претплата се шаље или писцу или књижари Валожићевој, како је коме угодније : Претплаћивање траје само до декембра месеца.

Нов дечји лист. Неколико наших старијих учитеља овдашњих покрећу нов дечји лист, који ће се звати «дорима“.