Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 183

„Зорица> ће излазити 4 пута месечно с лепим одабраним сликама и богатом садржином» како се то вели у «позиву на, претплату.» Уредник је «Зорице» г. Мих. Јовић. Први број ће изаћи ! Новембра. Кад га добијемо проговорићемо о њему опширније. «Зорица« ће бити поред «Ласте» коривна лектира нашим ученицима осн, школа, 6 тога треба да се заузму наши учитељи-це да је препоруче својим ученицима-цама, да се претплате у што већем броју.

ПШлате учнтељске у херцештву Анхалтском и Олденбуршком. По новом пројекту државном о платама учитеља у херцештву Анхалтском добијаће плате од 1100 м. до 9500. Максимална плата добија се 26. годином службе. У четири главне вароши добијају учитељи још и по 100 м. квартирине. У ошштинама које су веће од 2000 становника даје се учитељу 900 м. за службу у цркви а у опшгинама које су веће од 8090 станови. 150 м. испод 800 ст. 100 м. награде.

Палате у Олденбуршком херцештву повишене су од 900 и 750 м. које су досад имали там. учитељи као почетне плате на 1000 м. Повишице су такође измењене од 75 м. на 125. Помоћници учитељски добијаће од општине по 100 м. а стални учитељи 300. Учигељице се равнају с помоћницима, учитељским и добијају плату 700 м. --

Школа за образовање девојака у Хамбургу. Друштво хамбуршких учитеља намерава да отвори школу за образовзње девојака. У исту ће се примати оне девојке које су свршиле неколико разрода основ. школа. Њима ће се предавати она знаља која им највише требају у животу. Поред знања матерњег језика ту ће се предавати повртарство, хигијена, плетење, шивење, кројење и т. д. Пеколико учитоља су се понудили да предају извесне предмете бесплатно. А један семинар обећао је давати бесплатан локал, осветљење и огрев.

———=азајвеве=__——=тт=

УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ,

А) РАД УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ ЗАПИСНИК

1Т Састанка Хр УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ, ДРЖАНОГ 2. АВГУСТА 1897 год. ПОСЛЕ ПОДНЕ · | У ЕРУШЕВЦУ.

Председник скупштине отвори у 3. сахата после подне скупштину и истој представи ова лица, која су као гости присуствовали. Михајла Поповића, професора овд. као изасланика Господина Министра Просвете и Црквених Послова; Г. Владимира, Ђорђевића, професора Ратарске Школе, као изасланика Српског Пољопривредног Друштва, за држање предавања сокупштини из свиларства; Г. Милугина Ноповића, председника ошштине крушевачке; и Г. Димитрија Тричковића, професора Овд.

Скупштина се одазвала са: «Кивели»!