Učitelj

294 књижевност

тим за старије разреде могу поднети, да подмире ону потребу утврђивања онога што се учило. «Слике из физике», по нашем мишљењу биле би од големе користи, да бу популарно писане и за млађе ђаке, а овако ће'они читајући лист са задовољством, стати кад дођу на ово место и прећи га ћутке или читањем без појимања. „Молитва у школи» јесте врло красан предмет за једно предавање из хришћанске науке, али је овде некако и сувише реторски напибано, и место да буде поука и савет млађаним читаоцима, остаће као сувопарна проповед. Књижевни је преглед објавио с неколико речи Миодраговићеву књигу „У Вукову Завичају» а Белешке су донеле повише корисних ситница из науке и новости. Желели би да нађемо и бележака из ђачког живота, јер су животни примери од најбољег утицаја, по морално васпитање ђака.

У ошштв узев, садржина је листа одабрана и да у њега нису унети чланци за старије ђаке, не би му се имало шта приметити. Па и теже ствари могле би поднети за мању децу, кад би само шго популарније биле писане Та како су свима ђацима мили Робинсони, Жил Вернова дела, и разни путописи! А зар се не би могле и теже ствари у лаком облику излагати, као н. пр. природне науке код Бернаштајна игд. Лодесити стил и језик за, децу, дати им и слика — то су савршенства за један дочји лист и тиме треба тежити, а ми смо уверени, да добра воља код људи око «Подмлатка> неће оскудевати, те да се лист издигне на достојну висину и рашири по целом Српству. - -

Додајемо и то, да су Формат листа и његова спољашносг укусни им да

се лист у оваком издању може лако и дуго очувати а да се не поцепа и разлиста. Завршујући овај наш приказ «Подмлатка» ми му желимо најбољег одзива у кругу читалаца, којима је намењен и препоручујемо га са своје стране најтоплије, као једну корисну новост и давно очекивано подмирење једне големе потребе. Ст.

Голуб. Лист за српску младеж. Год. Х1Х. бр. 19. Уређује Јован Благојевић у Сомбору. !. октобра. 1897. г.

Овај дугогодишњи дечји лист доноси и у овоме броју обилату и разноврсну садржину. Ту имате леп путопис «Поход на високи север», па извод из класичног Фенелоновог списа «Телемака», за тим збирку «Дечјих врлина и мана» у сличицама од Никодима Савића, па две поучне приче узете из «Зорице«: «два трговца» и «Како је постала шева 2» и најзад више песама (5) махом патриотске садржине, више ваљаних бележака у Гласнику и Сваштицама и рачунске задатке, ребусе, решења и одговоре. У почетку је једна патриотска поука за Српчад приликом преноса мошти Вука Караџића.

«Голуб“ је један од највреднијих и највернијих дечјих аистова. Он није престајао излазити ни у најтежим приликама, но је летио Српчићима у наручје обилат садржином и вредан својим честом летом. Он има заслугу што прибира млађане почетнике на књижевноме послу из свих српских крајева. Њему имају да благодаре за гостољубиво примљену своју првенчад и многи наши већ чувени писци. Он вам је врбло песмица и прича, забав_ них ребуса и рачунских задатака, разних новости и вести. Он полеће широм Српскога света да забави и поучи дечицу и име му је већ постало нераздвојно са малим бројем дела наше дечје лектире. 5