Učitelj

И

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

финансија у Београду. У 8 часова у јутру беше богослужење у вазнесенској цркви, коме је присуствовао председник са целим управним одборим, члановима друштвеним и с осталим „пријатељима пољске привреде. У 9 часова био је скуп свију друштвених чланова, пољопривредника и пријатеља српске пољске привреде у друштвеном дому, а за тим у !0 часова сечење колача са водоосвећењем, На молитве одговарао је умољени хор певача дружине „Станковић“. По сечењу колача и довршењу светих молитава, председник друштвени поздравио је госте говором, који се пре тога штампао и раздао гостима. По свршеноме говору председника, изложбени одбор провео је високопреосвећенога г. митрополита, министра народне привреде г. Лозанића, и остале одличне госте по свима одељењима изложбе, о којој су се ови одлични гости веома похвално изразили. За тим бејаше послужење гостију уз свирање војне музике, као и, разгледање изложбе и дочекивање гостију. У вече била је заједничка братска вечера у част гостима друштвенм.

Скрећемо пажњу нашим читаоцима и уопште свима, пријатељима, основ. школе и њеног напретка, на важне чланке, који излазе у «Српској Застави» под насловом Просветна писма, које пише уважени госи. Жив. Живановић држ. Савети. у пенсији. Ми ћемо се на ова писма " нарочито осврнутн у свесци «Учитеља“ која иде за овом, а за сад не можемо ла пропустимо при лику а да не дамо израза захвалности писцу поменутих чланака на савесном, брижљивом, тачном и истинском оцењивању прилика и утицаја, који данас утичу на основ. школу и њен живот, подижући глас да је време да св стане на пут сметњама и узроцима, који коче напредак осн. наставе и учитељства: Сва су ова писма -—— а има их осам — пуна топлине према осн. школи и њеном напретку и пуна искрених симпатија према учитељству, а сем тога тако су лепим и популарним стилом написана, каквим је већ изодавна познат поштов, г. писац, да не би требало да ико од читалаца «Учитеља» пропусти прилику и да их не прочита. _ - ; У

За угдед. Председник збора аужничких учитеља Г. Петар М. Огњановић успео је ,те су се скоро све школе у његовом срезу претплитиле на «учитеља». Ова вредноћа и заузимљивост за сваку је похвалу и може послужити и осталим нашим друговима за углед.

Заједничка седница. Управа Про. Друштва и Главни Одбор Учитељ. Удружења имали су 30 пр. мес. заједничку седницу, на којој је већато о срествима за подизање основне школе у Тршићу и начинима како би се иста што пре покупила. 5

На истој седници утврђено је да се обе ове управе скупе још једног дана и донесу резолуције: како би се могле остварити што пре оне мисли које је изнео г. Миливоје Јовановић професор у својој расправи. «(о народном просвећивању» и коју је читао на овогодишњем скупу Проф. Друштва.

Грађа за историју српеких школа у Отоманској царевини. Цариградски Гласник» позива једним прогласом све учитеље врпских основних школа у Отоманској царевини да пораде на окупљању грађе за историју тамошњих српских школа која ће служити потоњем писцу историје нашег тамошњег културног развитка и историје наших школа као основа. Та ће се грађа штампати у нарочитој рубрици у том листу. Као најгаавнија питања на која учитељи имају да одговарају ова су:

1. Кад је дотична школа отворена; :

9. Који су се највише занимали за њено отварање 2

УЧИТЕЉ | ~ | – 21