Učitelj

806. ~ ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

3, Ко су били први епитропи»

4. Ко је био први учитељ, а који за њим, и по могућству, описати њихову биографију нарочито оних првих и Пт ријик“

5. Кад се школа, зидала 2

6. Ко је био највећи добротвор (приложник) и ко је највише радио за њено доброг

ј 7. Сав живот школин, промене у њој на боље и горе; њени успеси "или неуспеси, и у опште све што вреди из њеног живота прибележити.

Намера ова коју је уредништво «Цариградског Гласника» изнело врло је похвална и по нашем мишљењу била би врло корисна и за наше прилике. Неби било згорега да и наши учитељи у Краљевини пораде на свупљању грађе за историју нашег школовања не би ли се тако дошло до историје наших школа, коју бар треба учитељи да познају.

Ревизија. Господин министар просвете и црквених послова намеран је, да сам лично и преко свог персонала у министарству просвете у току године обилази све школе у Отаџбини нашој. Тако је он већ једном обишао основну школу на Дунавском крају, а пре неколико дана, заједно са својим референтом за основну наставу, изненадно је походио основну школу у Палилули. Исто тако био је препоручио своме изасланику за освећење нове | школе у Паланци, да том приликом обиђе и прегледа све школе у Паланци, што је овај и учинио. Том приликом г. изасланик је прегледао и школу у Придворици, где је наишао на велике неуредности од стране председника тамошње општине, који је одмах узет на одговор. Већ ово показује сувише велику важност ових изненадних прегледа преко године. Учитељи су одговорни за ненапредак у настави. А по данашњој „ревизији они се могу мучити целе године без разних потреба; па боље је, одмах уклањати сметње, него одговарати за неуспех. Ми се надамо великој добити од оваке ревизије.

Пољопривредна изложба. Наше вредно пољоприврено друштво приредило је октобра ове године на, дан Св. Краља Милутина као на дан своје славе инструктивну сортиментску изложбу градинарских, воћарских и винодељских предмета. Та изложба била је веома обилата у свима изложбеним предметима и у сваком погледу врло поучна и интересантна како за пољопривреднике тако и за све пријатеље привреде и народног благостања. Изложба је трајала 4 дана а закључена је % новембра.

На изложби је било изложено 1 из Градинаретва А) Поврће: грашак сочиво, пасуљ, купус, кељ, карфиол, кромпир, мрква, цвекла, патличани итд. Б) Зачини: паприка, целер, першун, мирођија; шафран итд. 8) Салата: салате разних сората, краставаца итд. Г) Бостан Д) Биљке. за украс,

П из Воћарства |) семеничасто воће. 2) коштичаво воће, 3) љуштурасто воће. 4. прерађено воће, 5) воћке ископане у разном порасту.

ПГиз Винодеља: 1) грожђе,') 2) вино, 3) лозе, 4) прерада грожђа и вина. —

ТУ Спомоћна срества за изложене гране: планог“ за уређење градина, расадника, винограда, пољопривредне справе, културне карте, графичне и статистичне таблице, слике, модели итд.

Пољопривредни одбор. У министарству народне привреде ради један одбор, којему је стављено у дужност, да промисли и нађе начина како би се најбоље унапредила паша народна привреда, нарочито преко школа. У

1) Најкрупније је било грожђе из Ужица, које је проиввео у својој градини један учитељ. ; : Уред. Ј у ; |