Učitelj

909 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

општини честите грађане, кметове и одборнике; држави поданике; цркви чланове и напослетку спремити у свему своје ученике да буду морални људи са племенитим осећањима, и јаком вољом; посао, заиста, узвишен али и врло тежак, У колико је сам посао узвишен, у толико и већа одговорност пада на наставника, ако не буде могао одговорити циљу и задатку, који се од њега очекује. Наставнику није задатак да само „кљука“ ученике са најразноврснијим појмовима, него и да — васпитава: да им подједнако образује како разум тако и срце; да их задахне начелима моралним; да их навикне да савлађују рђаве пожуде, које би опазили и напослетку да он сам Си у свему као углед својим ученицима.

Да наставник одговори своме задатку тражи се од њега да има спреме и других врлина које су потребне сваком наставнику. У следећим редовима говорићемо опширније о наставнику и ту ћемо изнети: његову спрему, способност, здравље и љубав према васпитачком послу.

1) Наставник треба добро да разуме оно што предаје. Наставник се мора спремати за свако предавање. Пре свега он мора випе знати него што му је потребно за предавање, с тога се он мора непрестано усавршавати како теоријски тако и практички, јер једно без другог не вреди. Он мора пратити сувремену педагошку књижевноот, ако не жели да га прегази време. Јер читање разних педагошких дела даје наставнику упуство у његовом раду и критички поглед. Још сваки наставник мора бити добро упознат са законима, психолошким. Психологија је потребна сваком образованом човеку, а поглавито наставнику који се одао позиву да васпитава и образује народни подмладак. Оно што је бродару компас на пучини морској то је наставнику Психологија у раду школском. Може неко и без Психологије постати практичан наставник, али без знања. психолошког не може се самостално усавршавати, јер нема критичног погледа и научне процене у свом раду. Овде се могу згодно применити оне Дистервегове речи који вели: „'Њури се да образујеш себе и онда кад образујеш друге; нека је школа, и за тебе школа, сав живот твој, сваки положај и прилика, нека ти је прилика за твоје образовање. Јер ако не узтежиш к вишем савршенству, к слободнијој радњи у служби истини и добру, макар каква знања да имаш бићеш само