Učitelj

"7

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 319

жења могу говорити и предлагати све оно, што Удружење води напретку и добром гласу, али на скупштинама Удружења имају право гласања само они учитељи и учитељице, који су утемељачи, добротвори или почасни чланови Удружења, изасланици и председници градских и среских зборова.

На градским и среским зборовима и окружним учитељским скуповима имају право гласања сви редовни чланови и они учитељи и учитељице, који су почасни чланови, добротвори и утемељачи, Одлуке се могу доносити на снупштинама Удружења, на окружним скуповимв и на зборовима, и тајним гласањем, ако то скупштина или збор захте.

Ш. Учитељски зборови

Члан 13. Учитељи и учитељице, који су ради постати "аланови Учит. Удружења, окупљаће се у зборове овако: београдски учитељи и учитељице у један збор; учитељице једнога окружног града (вароши) у један збор, а учитељи и учитељи-це једнога среза у један збор. У једном срезу неможе бити више зборова. Исто тако не може бити више зборова у Београду и ни у једном окружном граду. Учитељи и учитељице, који су близу окружних градова, могу се уписиватн за чланове градских зборова.

Срески учитељски зборови називаће се сваки по имену свога среза, а градски по имену града. : :

Збор могу образовати најмање пет учитеља и учитељица. Они ће иза-

_брати звборску управу, у коју улазе: председник, потпредседник, благајник,

послозођа и књижничар. Већи зборови могу бирати још 2—5 чланова зборске управе.

Члан 14. Управа се бира већином гласова на годину дана.

Збор се обнавља сваке године. у

Ако се из буди којих разлога у неком срезу или граду не образује збор, појединци се могу уписивати и код Главног Одбора или код најближег збора.

Члан 15. Збор се састаје, по потреби, на позив свога, председника или кад то затраже најмање његова три члана. - Члан 16. Састанци бу свакога збора пуноважни, кад на њима буде најмање половина чланова, а одлуке се доносе већином гласова. Шри једнакој подели гласова одлучује она страна, на којој је председник. Ако се једног састанка не могу доносити пуноважне одлуке због недовољног броја гласова, другог састанка одлучује на збору онолико чланова, колико их буде дошло.

Члан 17. Зборови ће радити ове послове:

а) приређивати угледна предавања, удешена за ђаке основних школа;

6) приређивати јавна предавања, потребна члановима збора или околини својој; приређивати, кад потреба захте, и забавне вечери у корист благајнице Учитељског Удружења;

в) радити на оснивању фондова за сиромашне ђаке и на установљењу својих и школских књижница за омладину; -

г) прибирати градиво за наставне збирке и школски музеј;

д) надити на унапређењу и ширењу писмености у народу отварањем празничних или вечерњих школа и оснивањем општинских књижница);

ђ) припремати за скупштину Учитељског Удружења предлоге, који се тичу основне школе и учитеља; 7