Učitelj

390 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

е) издавати писмене захвалнице заслужним људима за просветни напредак у својој околини; У У :

ж) бирати на сваких 5 чланова једног изасланика, који ~ с председ· ником ићи на скупштину Учит. Удружења.

Члан 18. Председници ће зборова давати Главном Одбору мишљење о свима питањима, која им он буде упућивао и предлагати Главном Одбору ванредну помоћ редовним члановима свога збора, кад им она буде потребна.

Зборске су управе дужне заступати свуда интересе основних школа и учитељска права. ј

Члан 19. Управа збора извршује све одлуке свога збора, прикупља улоге од чланова, рукује зборском књижницом и осталом имаовином, и за то је одговорна. своме збору, Главном и Надзорном Одбору и скупштини Учит. Удружења. Она сазива сваке године, у мају, годишњи .збор, коме је дужна поднети годишњи извештај о целокупној радњи зборској и о прегледу зборске благајнице; пошто збор каже свој суд, сав рад шаље Глав. Одбору са зборском одлуком.

Члан 20. Зборске управе слаће Главном Одбору сав новац од редовних чланова, чим га од њих приме; исто тако слаће и улоге од чланова добротвора и утемељача и две трећине дохотка од приређених забава.

За административне трошкове зборовиће сами одређивати цифру улога који ће чланови зборској каси плаћати, а трошиће на то и Ме од чланова помагача и једну трећину дохотка од забава.

Члан 21. Покрај материјалне одговорности, којој подлежи управа месног збора за несавесно руковање новцем, који буде примала, чланове управе може скупштина Учит. Удружења искључити из Удружења. Исго тако може ова скупштина исеључити из Удружења сваког члана, који ради протич Удружења.

; Члан 22. Рачуне овога збора управа мора слати на прегледи одобрење Главном Одбору најдаље до 1 јуна сваке године.

Члан 23. У случају да збор престане, сва се имаовина тога збора шаље Главном Одбору на руковање. Ако тада не било Учитељског Удружења, онда школском одбору у месту, у коме је учитељевао председнак престалога збора.

Главни Одбор, или школски одбор, биће дужан вратити сву имаовину престалог збора, чим се у истом срезу или граду образује нов збор.

Члан 24. По међусобном споразуму зборских управа у једном округу могу се за време ускршњег и великог школског одмора држати и окружне учитељске скупштине у окружним местима. На таквим скупштинама читаће се педагошке расправе и расправљати школска питања од опште важности.

15 Давање помоћи

аи 245. Учитељима добротворима, утемељачима, редовним члановима, Учитељског Удружења и породицама означених чланова даваће се ванредна, и редовна новчана џомоћ, ако се налазе у рђавом материјалном стању. Ван_редну помоћ одређује Главни Одбор, а редовну скупштина. Удружења. Највећа је сума, коју Главни Одбор може дати као ванредну помоћ, две стотине динара. : Количина ванредне и редовне помоћи одређује се према ступљу рђавог материјалног стања оног члана (или породице), који помоћ тражи, према _његочим годинама чланства и према његовим заслугама за удружење.

5 ми