Učitelj

ДИДАКТИЧКО-МЕТОДИЧКЕ НАПОМЕНЕ 905.

6) Да уме лепо показивати и износити наставу учени– цима. Умети причати, умети показивати и износити значи: умети предавати. Не умети ово значи: не бити за наставника.

Најпростији облик у ком се даје наставна, грађа ученицима, то је показивање самог предмета. Чулом вида, коме још придолази и радња осталих чула, добива дете представу о ономе с чиме смо желели да га упознамо. Показивањем се настава врло скраћује, јер ту дете добија. једним погледом оно што му тако јасно не могу дати многе и многе речи. Показивање иде с очигледношћу; где год је очигледност потребна ту се и овај начин мора употребити.

7) Да кад предаје стоји на једном месту. Кад би наставник предавао шетајући се с једног места на друго, кад. би час седео, час стајао, час био пред ученицима, а час ва ученицима, онда би ученици пре посматрали шта он ради него наставу, и онда ту нема пажље за примање наставе. Јер то премештање расејава ученике, јер и они морају да се за њим окрећу. Наставник треба да избере тако место за стајање, како би све учевике имао пред очима, те да му ни један не може да врда и не пази. Кад је изабрао згодно – место онда без потребе не треба се помицати.

8) Да му је. поглед управљен на све ученике. Деца. су по својој природи врло жива и немирна: свако хоће да се окреће, да гледа на, страну, да се разговара с другом који је до њега, да запиткује и т. д. Да не би тога било наставнику мора непрестано да је поглед управљен на све ученике, јер само тако ће моћи да одржи пажљивост и ред при предавању. Докле је наставников поглед управљен на ученике дотле је и ученички управљен на наставника. Чим наставник не пази на ученике одмах и ученици не пазе више наставника.

9) Да кад предаје не чини никакве излишне покрете. Нема наставника који у овоме не греши. Неки имају обичај да шетају; неки да млати рукама; неки ногама, неки опет да глади браду, косу или да суче бркове: неки опет има обичај да држи у руци писаљку и да о њоме лупа о клупу или сто; неки опет држе руке у џеповима. Ма какав покрет био кад се често, без потребе, упражњава он пада деци у очи и у том случају деца могу пре да посматрају наставникове покрете него наставу. Треба избегавати, што је могуће више, сваки излишан покрет, пошто