Učitelj

906 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

он само доприноси штете настави. Да нас не би ко рђаво разумео, ми не тражимо потпуну укоченост и непомичност; то је далеко од нас. Ми баш на против тражимо да се чине покрети, али само кад требају н.пр. кад се хоће деци нешто боље да покаже и објасни. Али чинити покрете биз икакве потребе и циља врло је рђава махна и што је најглавније што такав рад скреће дечју пажњу, те наступа неред и нерад.

10) Да је наставник благ, весео, стриљив, правичан, ревностан, окретан, разборит и издржљив. Ове су ове врлине

потребне без разлике сваком наставнику како у настави.

тако и у васпитању. С њима наставник може постићи бољи успех и кад ради у четвороразредној школи него ли наставник у једном разреду комете врлине оскудевају. Бити благ, весео, стрпљив, правичан, ревностан, окретан, разборит и издржљив значи: бити рођен за наставника. Не имати те врлине значи: не бити за наставника. Дистервег лепо

"вели: ) Греши ко мисли да наставник без темељита, погледа,

са слабим осећањем и млитавом вољом може дати омдадити добро образовање.“ Све ове врлине треба да су оличене у сваком наставнику, па да може бити прави наставник. Ко од природе нема ове врлина, он треба да се потруди па да их стече.

Наставник не сме никад у школи бити љут, невесео, снужден, замишљен и т. д., или да с децом грубо поступа. Јер све ове махне доносе само штете настави. Што је наставник веселији, окретнији, разборитији и умиљатији то ће увек бољи успех постизати и у настави и у васпитању. А тим својим лепим понашањем и опхођењем он ће школу и наставу омилити својим ученицима те ће они б вољом и љубављу учити и неће је сматрати као неки кулук, већ као преку потребу за свој будући живот.

11) Да је наставник здрав; да су му здрави сви органи особито сва чула ; да су му прса јака и развијена. и да су Му говорни органи правилни. Ни за коју другу службу не тражи се више здравља, више духовног рада, више да чулни и говорни органи раде, него за наставничку службу. У сваком другом раду може човеку да неки орган не буде потпуно здрав па опет да он врши посао добро и да му он иде од руке. Ми знамо -да је чак слепаца било добрих вајара, нумизматичара, виртоуза итд. Али за наставничку службу захтева се потпуно здравље у свима органима. Ако

а мн Ма а