Učitelj

236 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

лесковчани то не допустише, јер чим Турци изиђоше, одмах сви листом устадоше, поделише турско оружје и муницију што нађоше у сарају“ опколише варош стражама и бранише је све, док 28 децембра не паде Ниш и после неколико дана не дође и српска војска.

Као и све турске вароши, Лесковац тада беше неуређено и доста прфљаво и нездраво место, те готовово не имађаше ничега што би странца особито занимало. Сад је пак Лесковац регулисана уређена и жива варош, а по величини је, по најновијем попису, пета у Србији, јер броји 12807 становника.

Има, гимназију, 22 одељења мушких и женских основних школа, првостепени суд, ткачку школу, Фабрику гајтана, парни млин,неколико савремених и веома корисних друштава и др. Жељезничка станица је пак на уласку у саму чаршију, која својом дужином дели целу варош на две, готово једнаке, по ловине, а попреко је дели Ветерница на две неједнаке половине

Дивна ли је то "варош, вредни ли У њени становници !

Зграда

У вароши Лесковцу постоји и данас, до старе цркве стара зграда, ограђена тврдим зидом од ћерпича, у коју се улази на велику, двокрилну капију — То је лесковачка основна школа. На њој пише 1854 г. те се по томе може закључити, да је та школа ту још од те године.

Зграда је та врло велика и једноспратна. Улази се са задње стране, а на неколика степеница. Прво се уђе у један веома велики, сада четвртасти, ходник, који после води за учионице и остала одељења; на противној страни излази се у мраво у двориште где су бунар и нужници, а са северне стране иде-се у порту.

До 1870 године у овој згради беше: једна необично велика и једна, обична учионица, једна повећа соба, једна кухиња, коју онду зваху «кафеопак» (јер су у њој наставници кували каву) и једна, на неколико степеница уздигнута од осталих, собица, која је служила за канцеларију. Онај пак велики, сада четвртасти, ходник беше онда много дужи по сад и зваху га «диванана.»“% Испод њега беше овај исти велики подрум, што је и данас, где су и онда смештена дрва као и данас. Те године пак на десном крају «ћиванане»“ где беху некакве дугачке и широке. степенице, на којима су ђаци зими ручавали, подиже се и трећа учионица, много мања од друге. Цела зграда пак подигнута је на Форму писмена ПЦ.

Учиомице

Као што смо видели, у почетку су биле само две учионице, велика и једна обична, а 1870 подиже се и трећа, мања од друге и такве су остале до ослобођења. ; 5

Ја ћу овде покушати да опишем ту школу и школовање у њој од седамдесетих година, до ослобођења (1877 га

% турском суду:

_ +# Турека реч диван значи престати коме, а диванана — ходник.