Učitelj

212. ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

прве и последње године своје службе, а у свима другим струкама већи положаји старешинства и назива добијају се у огромној већини случајева само годинама одличне службе. Ово ће примери најбоље објаснити. Тако: цотпоручници, поручници, капетани, мајори, потпуковници, пуковници и ђенерали сви су из једне школе, војне академије, па су годинама ваљане службе задобијали разне положаје и старешинства у војсци. Писари судски, судије и председници првостепених судова, судије Апелације и Касације сви су из једне школе, али више положаје једних од других и старешинства једних над другима задобијали су годинама своје одличне службе. Директори гимназија, професори и предавачи из једне су школе, па ипак године службе истакле су прве и они су старешине другима и трећима. Код свештенства видимо то исто: једни су епископи, једни протојереји, једни свештеници и т.д, а сви су из једне школе, Богословије, која нема ништа против тога, да једни буду старешине другима, кад су по годинама службе старији и у раду искуснији. У свима наведеним случајевима једнаки су сви по школовању, али нису по годинама службе и искуству у раду, и баш те године добре службе издигле су једне над другима и једни су постали старешине другима. Па кад је то тако у свима струпама — што је и оправдано — зашто то не би било и код учитељаг Одликовање већим положајем оних учитеља, који то заслужују преко је потребно и с тога што би се учитељи тим подстицали на већи и бољи рад а после тога, отворило би им се тим у својој струци ново напредовање и учитељи би престали напуштати своју службу и прелазити у друге струке.

3. Учитељи, који би постали стални надзорници, постављали би се као и учитељи, а повишице би добијали као одлични учитељи, а повишице би добијали као одлични ,зитељи, само кад би који од учитеља сталним надзорником постао, добио би 550 дин. као награду ван учитељеких повишица. Та награда рачунала би му "се у систематичну плату. За стан и огрев срезови би плаћали сталном надзорнику по 80 дин. месечно, а кад би надзорник путовао по срезу ради прегледа школа плаћало би му се дневно као и среским чиновницима. Ако би се доказало да стални надзорник није више за надзорничку службу стављао би се у пензију ако не би желео да се опет у учитеље врати. У случајевима враћања надзорника у учитеље надзорници не би губили ништа од своје систематичне плате.

4. Надзор треба да буде срески и да стални надзорници могу кажњавати учитеље опоменом, укором и губитком плате до 5 дана, а председнике и чланове школских одбора да могу Кажњавати за, сваку неуредност до 50 дин. Државним извршним властима треба