Učitelj

ЈЕДНА ПЕДАГОШКА ДОСЛЕДНОСТ 199

2 ЕОАГ" НЕ Нава

отац оставио тројици синова да га редом употребљавају на. рад и да га хране и од којих сваки оставља другом брату, да га он нахрани, али магарац црче и ником ништа не остаде. На против, кад учитељ води своје ђаке, то ће се он утркивати о другим учитељима, саживеће се о децом и она ће бити и част и слава његова.

Да се вођењем ученика ствара радост и задовољство у послу може се разумети та тога, да правилан почетак условљава, и бољи свршетак, а што бољи успех тиме милији и посао. У почетку годино учитељ има много сметња» а све оне отпадају, кад учитељ води своје ученике. Још кад човек види. своје личне творевине, онда му се више мили и да ради. Учитељски посао личи на посао пољопривредника, и кад он води своје ученике онда жање где је сејао, збира где вејао ита. 'Грајним делањем постаје потпун васпитач омладине. прави духовни отац, а не слуга м надничар.

(Системом вођења ученика учитељ се потстиче на непрестано лично усавршавање, како у појединим предметима, тако и у педагогији у опште. Као прва педагошка заповест може се учитељу ставити ова: усавршавај се! Даље тежити, непрестано се усавршавати, треба да је учитељу девиза, јер су учитељски испит и школска спрема само крај почетка и тек доцнијим радом постаје се правим васпитачем. Добро васпитати и добро предавати јест и вештина, која се мора изучити. Системом вођења ученика, учитељ мора више другог да обучава, а уједно и себе : „Оосетао аФаасПит“. Не остаје на једном ступњу и не креће се у једном истом кругу, већ иде све на више, јер је кретање корисно како у телесном, јер крепи и снажи, тако и у духовном погледу. Промена годи, а једноликост затупљује. Кад учитељ седи дуго ну једном разреду, он пада у наставни механизам, док вођењем ученика мора да тражи и њихов развитак и да мења према истом и поступање : од детета да ствара младића, а не само један део детета.