Učitelj

900 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Скупљаће значајна, поуздана искуства и: имаће целокупан поглед на дечји духовни живот — тећи ће психолошког знања. ; МГ С гледишта наставе може се противу система вођења, ученика ставити примедба, да кад учитељ више година ради у једном разреду, услед многог понављања у обради наставног материјала; исти брже и савлађује него онај, који оваке године улази у нов наставни материјал и чије је понављање (враћање) тек после дужег низа година. На ту се примедбу може рећи то, да је тешкоћа у предавању мање у наставном материјалу, но више у дечјем духу. Први је захтев сваког успеха познавање духовне садржине и његове снаге.

Даље приговарање противу система вођења ученика, више је споредно, у личном карактеру учитељевом. Као врло важан приговор ставља се бојазан, да ће нека деца бити рђаве среће, да им кроз све време школовања буде рђав учитељ и да ће тиме бити читава генерација упропашћена. На тосе може одговорити питањем: Треба ли се и сме ли се читава једна генерација поверити, или управо жртвовати, рђавом учитељу % За. цело је боље да пропадне један део, него цело тело. Онај који би упропастио читаву генерацију не соме бити учитељ. Таким системом се и познаје рђав учитељ и лакше га је уклонити из школе. Код повољних околности, као што је систем вођења ученика, и учитељ о мањим способностима боље ради, успева.

Као пример могу послужити сеоске, већином неподељене школе, где учитељ кроз неколико година има своје ђаке. Поред свију неприлика, на селу: неуредног долажења, комбинованих разреда, сиротиње, немања срестава, ипак многи учитељи по селима постижу боље успехе него у варошима, где је разредни систем.