Učitelj

400 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

Шта би Аустрија рекла кад би друге народности овако слалв новчане. потпоре својој браћи, кад би се из суседних земаља овако исто браћа потпомагала; Али да, то могу само Немци. Кад би то исто чинила која друга народност, био би опасан противник ко шаље, а велеиздајник ко прима. Немцима се пак све може, јер су Јевреји давно престали бити Богом изабрани народ. Сад су то Немци. б

А шта да рекнемо о ономе како немачки просветитељи мисле о борби која се данас води у Аустрији% То њиховој памети страшна је тиранија у Чешкој у том, што се хоће да знају чешки они, чиновници који имају посла с људима чешне народности. Они веле да је то неправда, а правда. би била кад би хиљадама чешког народа морало учити немачки за љубав: ненолино чиновника, место да њих неколико науче чешки. Тако, дакле, мишљење истичу и бране ти хваљени немачки просветитељи, то онџ траже данас на крају деветнаестог века!!

Јесте о себи раструбили лепе гласове, господо просветитељи немачки, али сад почесте показивати и наличје своје. А гледајући вас сада са обадве стране, ништа друго не можемо рећи, него само узвикнути : Живели Словени!

лични гласови

За добротворе Учитељског Удружења са улогом од 100 динара уписали су се: 5

1. Г. Тодор М. Јовановић, трговац из Ваљева;

2. Вељко Бошковић, гостионичар из Београда.

За утемељаче са улогом од 50 динара уписали су се:

1. Милован Јевтић, учитељ у Тополи;

2. Џерка Јаковљевићка, учит. у Београду ;

3. Љубица Јакшићева, учит. у Кривом Виру;

4. Крушевачка Певачка Дружина са улогом од дин. 83.70.

Нека је.топла захвалност свима овим добрим људима, који се овако сећају Учитељског Удружења и помажу га! 5

+ Милан Кобали. — Нашу браћу Хрвате задесио је тежак удар. смрћу пок. Милана Кобали-а једнога од младих педагошких писаца и врлих родољуба. Покојни Кобали је био и вредан поборник српско-хрватске слоге: и братскога споразума. Свима нама који смо били на Шабачкој Учитељској Скупштини и данас стоје дубоко урезане дирљиве речи, које је покојник у поздраву своме изговорио нашим учитељима.

" Упокојник је био тајник хрватско-педагошког књижевног збора и члан одбора савеза, хрватских учитељских друштава. Умро је у 57 години своје старости дана а сарањен је 7 децембра тек. год.

Бог да му душу прости,

Учитељи ванредни чланови Просветног Савета. Г. Министар просвете изволео је поставити за ванредне чланове Гл. Просветног Савета за ову годину четворицу учитеља, и то из Београда: гг. Ђоку Ивковића и Јов. Максимовића а из унутрашњости: гг. Васу Љубичића и Милована СОлеп-' чевића. Честитајући овим нашим друговима ово највише одликовање учитељеко не можемо а да не дамо израза захвалности Г, Министру Просвете што је ове године поставио четворицу учитеља за чланове Пр. Савета.