Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 401

противно досадашњој практици чиме је дао доказа да цени наше посленике на пољу основно школске наставе а после и да даје ону важност основној школи коју оча заиста има за напредак народног живота, само би још желили да се ови ванредни члапови Савета у седнице Саветске и позивљу и онда би тек ово одликовање и пажња Г. Министра Просвете имало правога и потпунога значаја —- а то је наравно ствар редовних чланова и председника Савста

БЕЛЕШКЕ ИЗ НАУКЕ И НАСТАВЕ

Шта треба тражити данас у погледу образовања од учитеља осн. школа. Проф. Рајн у Јени у свом угледном листу: | «Лезећгиј г РћНозорћје чипа Радасогк, вели ово о образовању народних учитеља.

1). Народно образовање и образовање учитеља стоје у нужном унутарњем односу.

2). Нужно је што пространије и темељније образовање учитеља него што се то до сад узимало, а тако исто и да се карактер учитељског семинара истакне што јаче као стручног завода за образовање.

3) Претпоставља се и шире и дубље опште образовање, које је нужно и за сваки други позив, но што је до сад случај био, и за исто треба обратити пажњу при самој основи његовој.

4). Према томе требало би да се избегне досадашње злехудо приправничко образовање (пруски систем) и да се исто веже за похођење какве реалне школе док се не изучи оно што је нужно. А где већ постоји шесторазредни семинар (саксонски систем) ту је нужно да се уведе какав страни језик енглески или Француски.

5) за даље усавршавање учитеља неопходно је нужно да се и њима. отворе универзитетска врата као што је случај већ одавна у Краљевини и Вел. Херцештву Саксонском.

Из историје о школетву. — Први закони о учењу у основним школама били су издани у Холандској !801. 1803 и 1806 године. У Баварској издан је закон о школској обавези 1802 год., у Пруској заведена је обавезна настава !819, год. у Баденској 1834, у Швајцарској 1830—1848. у Шведској 1842 издан је закон о општем школовању, у Финској 1858 и 1866. У Француској 1833 ирви пут је одређена потпора на уређивање основних школа, а обавезном школовању усвојен је закон тек 1870 год. У Италији изашао је школски закон 1859, у Шпанији 1857, у Савезним северо-америчким државама прве уређене основне школе почеле су 1839 г., у Јапану 1860. — Министарство просвете заведено је у Француској 1824, у Аустрији 1848, у Угарској 1877. Већина држава има нарочито министарство за просвету, но у некима школе стоје под министарством унутрашњих. послова, које опет има нарочити просветни одељак и просоветну управу. «(М. и 5»

Електрична биљка. У Никарагу-у и у централној Америци откривена је недавно биљка у којој изгледа да има електрицитета. Кад човек додирне голом руком њене гранчице, осети лак ударац, сличан ударцу, који зада електрична батерија, кад је додирнемо. Већ у удаљености од 5—6 мет. осећа се утицај те биљке на магнетску иглу, која се све јаче покреће, што се више приближи биљци. Остави ли се игла у средину биљке непре-

~