Učitelj

402. ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

стано се окреће у кругу. Интензитет те појаве зависи од разних доба дана У 2 сах. по подне електричпа је сила. највећа, у ноћи ишчезне са свим, а на бурном времену појача билно. Тој биљци наденуто је име Рћугеасеа јео тса. 5 | “

Нова експедиција на Памир. Средњоазијска висораван Памир је још мало испитапа, а тај је крај важан по Русију, јер туда може временом да води непосредан пут у северне пределе Источне Индије. Лане се вратио с Памира дански поручник Олуфен, који је тамо учинио много важних проналазака, шта више нашао је особит, до сада непознати сој људи. Олуфен је тачно снимио неке делове Памира, па је те мапе предао руском генералном штабу. Сад се поручник Олуфен спрема на нову експедицију на, Памир, и руски виши кругови се за ту експедицију јако интересују, а руска влада је Олуфену обећала сваку могућу помоћ. У експедицији учествоваће неколико природњака које ће пратити 10 слугу. Испитиваће се поглавито западни део Памира, а ако буде успеха експедиција, која ће се почетком идуће године кренути на пут, вратиће се кроз Харасан у Русију.

РАЗЛИЧНОСТИ

Из министарства просвете. У последње време послови у министарству просвете веома су нагомилани. Да би се што пре ови послови савладали и добило могућности да се отаљавају редовни послови лако и на време, Г. Министар просвете узео је неколико београдских учитеља на службу у министаротво просвете за време овог распуста школског због «шарлаха“ и они су поверене им послове на задовољство претпостављених свршизи. За похваљлу је што се у министарству просвете завела и брза администрација, нарочпто у погледу брзог свршавања послова с извештајима школским којима се поједини управитељи и учитељи жале на неправилности и сметње које коче напредак осн. школе. Удешени су нарочити Формулари, којима се спроводе надлежној власти исти онп извештаји, које су школе послале и у којима су неправилности исписане с препоруком да се одмах све исправе и да се кривци казне, који то дотле нису учинили и о свему да се извести министарство с повратком свих аката. Скрећемо пажњу овим свима друговима који шиљу овакве извештаје и који се жале противу претпостављених власти да што је могуће објективније престављају све што имају да не би овим начином долазили са својим претпостављеним општинским и среским властима. у сукоб.

Радионице за ручни рад у муш. основ. школама. Као што смо поуздано извештени у министарству просвеге ради се на томе да се установе на неколико места у Србији радионице за ручни рад у муш. основ. школама. У тим радионицама предаваће они учитељи који су изучили Ру рад У прошлогодишњим и претпрошао годишњим курсевима.

Нове књиге за децу. У последње време наша литература за децу прилично се умножила. Но и ако је напредак те литературе у квантитативном погледу доста похвалан не може се то исто рећи за њену квалитивну страну. На прсте се могу убројати књижице које одговарају свима. захтевиме једне ваљане књиге за децу. С тога се наша вредна књижара _ Валожића потрудила те је приредила један читав пиклус одабраних књижица за децу које ће како с педагошко-хигијенске, тако и с естетичко-