Učitelj

736 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

служе. Два пут сам морао искусити, да ми деца донесу писмена извињења изостанка од њихових родитеља, где се као извињење школског изостанка излаже болест, док сам ја дознао, да су она с њиховим родитељима била на извесној ноћној забави и да с тога нису могла сутра дан на време да устану.

А и ако се какво дете находи у срећним приликама, где се њихови васпитачи, докле, прво његови родитељи потруде, да на највиднији начин покажу својој деци пример најстрожије истинитости, ипак га вреба још читава гомила других утицаја, која с великом силином тежи, да га наведе на пут неистине. То су нпр слуге и слушкиње. Често слуге и слушкиње имају своје тајне према својим господарима. Слушкиње одлазе с децом, која су им поверена, и на места, која не треба да посећују, не старају се ва децу, него се разговорају с другим личностима. И никакво чудо, ако оне покушају да привуку децу на своју страну тиме, што им дају слаткише забрањујући им, да не казују родитељима, шта се десило па чак их још и уче, шта ће да кажу. Оне још с мање свести пазе на то, хоће ли, децу да науче лагању или не, јер то нису њихова деца, а родитељи се за њих не старају много. Овде долази још и кварења у дружењу с другом поквареном децом, која се врше или наговарањем на лаж или исмејавањем и презирањем детета, које говори истину с невином наивношћу. Исмејавање је пак моћно средство за застрашивање; оно ће се клонити, да и у будуће буде исмејавано, омрзнуће истину, која за собом повлачи тако тешке последице.

Ви видите, поштована госпођо, са свију страна дете је упућено на примере неистиности, са свију га страна окружава искушење ка томе, лаж му сејавља као згодно средство, да се опрости разних неприлика, да се допадне и да стекне по које преимућство више. А истинаг Да, она има много храпавије одело, са истином излажемо се многим непријатностима, овде онде изазивамо сукобе; наше целокупно стање културе тако је прожмано неистином, да се не треба чудити, ако и дете постаје лажов. Али, ми смо видели, да је за то једино васпитавање криво, васпитавање овде узето у најширем смислу тј. са свима утецајима околине дечје. А пошто су родитељи најближа околпна, дечја а и на даљу околину могу да буду од меродавног