Učitelj

УЧИГЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 16

3200; У учитељ. школама 1070 и.680. На универзитетима 1630 и 580; на богословеким заводима 230 и 260; на разним стручним школама 6370 и 1180. Скупа узевиш у целој монархији има и професора и учитеља 112.500. На 397 становника долази 1 учитељ.

Прослава Ф. Палацкога. 18 јуна ове године прославила су наша браћа Чеси у Прагу стогодишњицу рођења великога родољуба чешког Фрање Палацкога. Палацки има великих заслуга за чешки народ, јер је он највише припомогао_ да се Чеси пробуде из дугога сна, и што их је он први увео у коло словенске заједнице. Сем тога он је био врло славан историк. Написао је «Историју чешког народа», «Архив чешки», основао је «Матицу чешку». итд.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ,

ДНЕВНИ РЕД

НА ХУ УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ

која ће се држати у дане 3, 4 и 5 августа ове године у Београду. :

1) Отварање скупштине и избор часништва.

2) Читање извештаја Главног и Надзорног Одбора.

3) Читање расправе: „Учитељ у школи и ван ње.

% Предлози Глав. Одбора (о Гавриловићем Фонду, породичном Фонду буџету и др. ;

5) Предлог Беличког збора идругих зборова и чланова Учит. Удружења.

6) Избор Главног и Надзорног Одбора.“

Главни Одбор

Добротвори и утемељачи Учитељског Удружења,

1, Госпођа Милева А. Цветковићка, удова, пензионерка из Београда, досадашњи добротвор, уписала се понова за добротвора Учитељског Удружења с нових 100 динара. за спомен помрле јој добре браће: Павла Ташића, бив. учитеља, и Милутина, бив. ђака.

«

! Ако би пријављени писац расправе критички поглед на програм дам. осн. наставе поднео исту Глав. Одбору до 15 јула и ако иста буде примљена онда ће се и она претресати на ХУ учитељ. скупштини, :

> После појединих састанака скупштине моћи ће чланови разгледати изложене ствари школског музеја. •