Učitelj

936 УЧИТЕЉСЕО УДРУЖЕЊЕ

ш

Г. Дим. Путниковић управник школ. музеја, предлаже Главном Одбору да при састављању дневног реда за Учитељску скиштину, дода и тачку : да ће за време скупштине све ствари школског музеја бити изложене по. сетиоцима на посматрање. У исто време Г. Шутниковић подноси извештај о стању музеја и рачун 0 утрошеном новцу.

Главни Одбор примио је предаог ко знању, 4 рачуне је послао над-

· зорном одбору на оцену. Ту: · -

Г. Миленко Вукићевић, професор ЏП-ге гимназије поклања Учитељском Удружењу 200 ком. својих књига Школе и школовање за време првог устанка. Још поклања удружењу половину новца од друге своје књиге, «Српски народ, црква, и. свештенство Од 1459-1557-ме год., ако је УАру жење преко својих зборова, распрода у 300 комада.

Покаон примљен са, благодарношћу. Све књиге од г. Вукићевића, упутиће Глав. Одбор зборовима на распродају. Зборови ће од прве књиге (школе и школовање за време првог устанка» послати Главном Одбору половину новца а другу половину задржаће за своје касе; а од друге књиге «СОрпски народ, црква и свештенство» послаће МА новца означеног на књћзи, а У, задржаће такође за своје касе.

Х +

Председник одбора за париску изложбу моли Га. Одбор за упуство, «шта би требало урадити, те да Србија буде што боље заступљена на париској изаожби у просветном погледу.

Поводом овог питања а у договору са министарством просвете и црквених послова и изложбеним одбором, Гл. Одбор решио је, да, се пише свима управитељима основ. школа, те да приликом годишњих испита, одабербу од дечијих радова што је понајбоље и да то упуте Глав. Одбору званичним путем. Исто тако ако је неко од учитеља израдио какзо наставно „средство а вреди га изложити, нека се и то пошље Гл. Одбору.

У1 ·

· Чита се исправка, г. Стев. Ђорђевића бив. књижничара Глав. Одбора Учитељ. Удружења на извештај штампан у «учитељу» односно дружинске књижнице у којој г. Стева Ђорђевић тврди, да је све књиге тачно по инвентару предао уреднику г. Станјевићу о чему има и љегов потпис н да нема до њега никакве неисправности.

Главни Одбор водио је разговор поводом ове исправке и нашао да се у записницима поводом којих је потекла исправка не терети г. Ђорђевић, који је уредно предао књижницу него се само констатује извештајем

књижничаревим ла је много комплета распарено, да многи одричу своје“

реверсе и решио је, да се умоли г. Ђорђевић. да у споразуму са ТЕ. Вучовићем и Станојевићем учине исправку како за добро нађу.

УП Г. Атанасије Костић тражи на зајам 50 динара. Г. Атанасије није члан удружења, те је преко молбе Главни Одбор прешао на дневни ред. ј