Učitelj

834 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

како су само по испарењу на кожи извесних жена примали сису или нису никако хтела. Тако Дарвинов синчић коме бејаше 32 дана од рођења, опажаше груди своје мајке на даљини од 75—100 мм. што су покрети његових усана и укочени поглед показивали, и Дарвин мисли да ту ништа није имао вид и пипање, већ да је било дете руковођено само осећајем топлоте и мирисом.

Док Генцмер сумња у то да деца већ првих дана распознају своју матер по мирису. Истина има деце која пошто су од мајке била неколико дана дојена, неће да сишу на прсима друге жене, али ова моћ разликовања престаје чим су сисала преко поклопчића на брадавицама. Те тако изгледа пре, да им отежава сисање на туђим грудма необично осећање такнућа, него што их то одбија непријатност мириса. Кусмаул је, међутим, нашао да већ осмомесечни плод осећа мирис. Види се, дакле, да је мишљење и најкомпетентнијих посматрача врло непотпуно; па и сам Пра« јер није искуство својих предходника увећао.

Пере је чинио многе опите на деци од 10—19 месеци у погледу осећаја мириса и тврди, да, са изузетком једног детета које није осећало никакав мирис, чак ни онај од дувана и етра, сва друга живо осећаху разне воњиве предмете које им је подносио. Једно дете од 6 мес. беше необично осетљиво за пријатне утиске, а неугодне никако није трпело. Тако, кад му не даде да ухвати ружу или китицу љубичица, што му држаше под нос, оно је то тражило изравом на лицу и устима. А кад му опет приближи исто цвеће носу оно отвори уста и не мицаше се неко време, осмејкујући се од задовољства. Једном речи, оно је изгледало да већ уме ценити мирис и да га може разликовати.

Генцмер је испитивао на 20 деце примчивост за воњиве дражи и кад су спавала, иу будном стању, мажући Фином четкицом горњи део горње усне, узевши за то: ада гбцда апшћузфетса, што има ужасан мирис. И кад је узимано по мало од тога, деца су показивала покрете сисања,