Učitelj

ПОЧЕТАК ДУШЕВНОГ ЖИВОТА КОД ДЕТЕТА 835

а при већој количини гађења онако исто као и кад се слабије или јаче надражују за укус; она дакле мешају мирис са укусом на исти начин као што то и код одраслих често бива. При још јачој количини ове течности, деца су покретала горњу усну и носне мишиће, стезала, очи и постајаху узнемирена, као што је то посматрао и Кусмаул на деци у спавању када им је држао под носем ОЛешт РуреШн или аза #бба. Код добро развијене и живахне деце јаки утисци мириса драже их на плач.

Још да скренемо пажњу на то, како јеи код мириса, закржљалост или чудна несразмерност, као и изванредна, оштрина, једна особеност што код идиота. пада у очи. Више о овоме ко жели да зна, наћи ће код ЗоШет-а у његову делу које је преведено и на немачки под именом Пет Јао! ита, дет Јтђесше. Као што препоручујемо и најновији од енглеског психолога БиЛу-а; превод на немачки под насловом: Гле Џлпфегапсћипесеп пђег Фе Капаћен. ·

Општи пили витални осећаји.

То су они општи, непосредни осећаји нашега тела који чине скуп свих живчаних радња и органску подлогу свести. Ту долазе осећаји дисања, крвотока, хранења, лучења, глади и жеђи, особити осећаји живаца и мишића, осећања, бола, у опште осећаји нашега. нахођења.

· Да ли новорођено дете осећа бол т.ј. ненормалност ових органских радња свога тела, сумњиво је, јер му организам није потпуно развијен и тек се отпочео прилогођавати средини.

- Угодно нахођење које долази од доброга дисања, мора да је такво осећање пријатнога које дете највише осећа. И по што је код њега дисање живље но код одраслих, те чешћим удисањем има већу потребу за више кисеоника, то, с једне стране, мора бити обраћена, велика пажња, процесу дисања, због нагле промене коју сносе органи, а,