Učitelj

942 ИСПРАВЕА

1:95 дин. — М. Ж. К. Липолист ча. улога 6 дин — А. М. Јагодина чл: улога 12 дин. — К. В. Глоговац ча. улога 6 дин. — М. И. Лозница Чл. улога 12 дин.

ОНЕ Господине уредниче, У априлској свесци «Учитеља> — стр. 671 и 672 — изишао је један

допис из Пирота од г. Владимира Радојчића учитоља. Тај се допис тиче мене и моје «Нове мапе Краљ. Србије», објављене прошле годино у октобарској свесци «Учитеља“ — стр. 148.

Из поменутог допива просто на просто излази:

1. да сам ја некакву мапу видео у г. Радојчића, кад ју је он носио у Београд на скушштину, којом смо приликом обојица били изасланици пиротског учитељског збора и

9. Да сам ја такву исту мапу, ускоро после тога, изнео пред пиротски учитељеки збор као своју, а за тим је објавио у «учитељу.»

То је језгро поменутог дописа. — у

По што наводи г. Владимира Радојчића —— у допису његовом —— нису основани на истини п то што сам ја без основа нападнут као плагијатор г. Владимирове мапе — дужност ми налаже, да тај безразложан напад

одбијем од себе и кажем праву истину по тој ствари. Да пређем на ствар.

У прошлој школској години, на једном збору учитељском заПироти околину, био сам изложно своју «Нову мапу Кр. Србије» и прочитао фено објашнење, које је штампано у октоб. свесци «учитеља» — стр. 148. Сећам се лепо, знају чланови нашег, пиротског збора а ту је записнић тога збора: да је на том збору —— на коме “је председавао г. Влад. Радојчић; на коме је било око 30 чланова (међу њима још три изасланика београд. скупштине, не рачунајући г. Радојчића и мене) — та моја нова мапа примљена је врло лепо, као новина од велике практичне вредности по земљописну наставу.

Тада г. Радојчић није ни речи проговорио противу те моје мапе, а тек доцније се присетио, да прича у допису: како је он годину пре мене саставио такву мапу; како ју је носио на скупштину и т.д. — Док, међу тим, нити ја, нити и ко други од чланова нашег збора — па ни они остали изисланици —- нисмо видели у њега такву мапу. Даље, та новина г.. Владимирова са учитељске скупштине свакојако би била ма где објављена — у «учитељу» или другим којим нашим новима. И тога није било ! На послетку, моја таква иста мапа (макар и са малим споредним разликама) не би била иримљена на збору пиротеском.

Из свега овога види се, да је моја мапа прешла известан пут, док је доспела до октобарске свеске «учитеља», и то: најпре стављена на дневни ред, па на збору исложена; примљена па збору као нека новина, ба одлуком да се објави у «Учитељу“; ове је то стављено у записник зборски и, тек најпосле, објављена у «учитељу». Што је најглавније, све је то вршено јавно и још нешто: то је вршено у присуству %. Влад. Ра-