Učitelj

816 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

томе није ништа чудновато што се при оболевању слуха, тешко буди пажња у деце; она постају расејана, лењива и непослушна.

Такву децу не треба кажњавати, већ их треба лечити. Срећан је, што је њихова болест тек у зачетку, па може. бити и излечена.

Узрок оболевања слуха у деце. Од свију ушних болести, које изазивају глувоћу, најопаснија је — 55", — пурење гноја, које је било па престало, или још траје. Тако нпр. на 616 случајева глувоће Тур је нашао да су 318 деце оглувела услед запаљења средњег ува.

За овим долази глувоћа и од побољевања Евстахијевих труба. Евстахијеве трубе зову се канали помоћу којих је ушна дупља спојена са носном дупљом. Ти канали морају бити вазда отворени, да би ваздух могао пролазити, јер при најмањим условима притисак ваздуха у ушној дупљи мора бити раван атмосферском и мора да одржава равнотежу притиска ваздуха на бубњачу, који (ваздух) пролази кроз спољну ушну цев. Обољевање Евстахијевих труба бива најчешће услед катара у носу, носне дупље и грла, болест тако честа у дечијем добу. Често затварање трубиних отвора изазива се сувишним умножавањем жлезда |Хипертрофијевих) у носној дупљи. Хипертрофијеве жлездасте чворужице, које личе на крајнике, могу се произвести катаром горњег душника и запалењем средњег увета. Именоване жљезде имају ове карактеристичне знаке, по којима се могу познати, на шта ми обраћамо нарочито пажњу наших читалаца. Ти жљездасти израштаји не само да могу затворити једно или оба отвора Евстахијевих труба, него и да испуне сву носну дупљу, и тада је дисање немогуће, болесник је принуђен да дише на уста, а услед тога пак дисања ево какве су последице: уста увек отворена, мишићи на доњем делу лица ослабили, што даје лицу глуп израз, усекивање је тешко, глас промукао — уњкање, непци