Učitelj

и ~

О ЗНАЧАЈУ НАГЛУВОСТИ У ШКОЛИ 8

јако угнути и зуби у горњој вилици неправилно су распо-

ређени. Тим знацима треба, додати још један, који на се обраћа, пажњу околине — као и навек отворена уста — то је —

хркање у спавању. Но како свих тих спољашњих знакова. може и не бити у детету које болује само наглувошћу услед нараслих жлезда, које затварају отворе Евстахијевих труба, то ћемо се насигурно уверити, постоје ли у дотичном случају баш ти израштаји, или не, помоћу нарочитог испитивања, Већи жлездати израштаји могу проузроковати озбиљно обољевање душника и погоршање органа, за исхрану. Услед дисања на уста, у плућа. долази хладан и непречишћен ваздух, док при дисању кроз нос ваздух се загрева и ослобођава од смесе које остају на слузној кожици у носу. Они, који болују од жлездастих израштаја не усекњују се већ шмрчу и задржавају шлајм, који пада у носно ждрело што штетно утиче на организам. Дисањем на уста и крвоток пати, па с тога, такви болесници постају малокрвни. Напрезање, које чини дете при дисању кров уста, изазива, у мале деце наказни облик грудног коша, тако звани конштак. Најпосле код таквих болесника за време школског предавања наступа брзи умор мозга, што се познаје више мање по јакој главобољи, која у том случају наступи.

Једино средство да се пролаз Евстахијевих труба васпостави јесте удаљавање тих жлездастих израштаја, — операција није опасна. Уништити те израштаје значи отклонити узроке услед којих долази глувоћа, отвореност уста и ноћно хркање; израз лица се поправи; бронхити су врло упорни у таке деце, кашаљ сличан великоме и сипња изчезавају или се ретко појављују; храњење постаје корисно јер се органи за исхрану поправе.

Ми смо се на спољним знацима задржали тако дуго ва то, што ће други пут, на један од тих знакова, а нарочито на отворена уста, околина гледати као на сиптом опасног побољевања, а не као на рђаву навику и желе је