Učitelj

ПРЕД НОВИМ ЗАКОНОМ 105

Уа

( оценити свакога учитеља, да свакога ваља, ценити по раду

његову и по постигнутом успеху; али кад се професори оцењују, њихова оцена улази само у кондуит-листу, као п оцена осталих службеника државних. Зар само за учитеље да буде степеновање, да оно остане и поред сталног надзора # —. 1

У чл. 66. новога закона побројане су казне, којима ће (се кавништи наставници. Ко је крив, нека буде кажњен. Ако и учитељ скриви, не може ни за њега бити опроштаја. Ми дакле, немамо нити можемо шта имати против казни за кривце. Али како су нас кажњавали оштро, ми се, наплашени тиме, бојимо читајући тач. 1. чл. 65. да ће се наставници казнити дисциплинарно „за непослушност према наредбама претпостављених власти“ — Учитељу је свака власг претпостављена, свака мисли да има права издавати му заповести, и онда се може учитељ често п нехотице огрешити о ту тачну.

Што кривице учитељеве чисто школске природе расматра школски надзорник, то је сасвим у реду. Али, не би ли могло бити, да и све остале учитељске кривице осим случаја кад би кривац био ухваћен на злочином делу — разматра школски надзорник“ И он је државна власт, по своме образовању јачи, по положају већи чиновник од осталих административних · чиновника, а за учитеље је више гарантије у њему, образованом човеку, који не може бити ни онако застрањен, какви су били понеки административни чиновници према учитељима.

У досадашњем закону био је један члан, којим се утврђивало да сталан учитељ не може бити отпуштен из службе, док се о том не саслуша Главни Просв. Савет. Тај је члан доцније укинут. У новом закону има одредба о томе, да Главни Просветни Савет решава о отпуштању учитеља са губитком свију стечених права, а без ових права да то може учинити и г. Министар Просвете.