Učitelj

од ИЗВЕШТАЈИ И РЕФЕРАТИ

чинио смеоне покушаје да протумачи суштину ствари и тим да утврди појам сазнања и науке т. ј. да изведе принцип ФилозоФије; он је својом дубоком критиком прокрчио пута потреби Филозофске Логике. М. пП.

| ИЗВЕШТАЈИ

ИЗВЕШТАЈ СА БЕЧКЕ ЈУБИЛАРНЕ ИЗЛОЖБЕ

поднели: Ст. Ј. Николић и Раша Митровић учитељи

Почаствовани избором Главног Одбора Учитељског Удружења. да као изасланици прегледамо овогодишњу бечку јубиларну изложбу, а нарочито онај одељак, који се односи на основну школу — ми смо тај посао извршили, и о том част нам је поднети Главном Одбору овај извештај.

Да би се што свечаније прославила 50-та година владавине аустро-угарског монарха, цара Фрање Јосиса, град Беч, поред оста лога, приредио је и јубиларну изложбу, у којој је изнето све, што је постигнуто за „последњих 50 година, у свима гранама људске културе. |

Изложба је приређена у Пратеру, који заузима врло велики простор. Распоред подигнутих зграда врло је укусно изведен, те цела изложба изгледа као једна лепо уређена варош. Главна, најшира и најлепша улица, води у одељење, које се зове „Ротунда“. У тој највећој и најлепшој згради, која ће остати и после завршене изложбе, изложени су најсавршенији радови свих врста, занатлија, који најречитије говоре о напретку и вредноћи бечких занатлија. Поред најразноврснијих израђевина : свилених, вунених, памучних, бакарних, дрвених, гвоздених, кожних и т. д., изложени су и зутомат-разбоји, на којима ткаље тку, пред гледаоцима, поједине ствари које су изложене. Ту су и машине за ароветравање великих просторија и разне друге машине, које не покреће пара, већ електри– цитет или бензин. Свака и најмања, изложена ствар, тако интересује посматраоца, да би могао провести неколико дана само у овом одељењу. У појединим радњама седларским и кожарским изложени су тако вештачки испуњени коњи, бели медведи и т. д. да се и најмања жилица на телу врло лепо познаје. Ту су изложени разни.