Učitelj

ИЗВЕШТАЈ СА БЕЧКЕ ЈУБИЛАРНЕ ИЗЛОЖБЕ 135

пи _____-__-_______-

аутомати: аутомат-клавир, који, чим спустиш означену суму, сам свира ; аутомат-гостионица, који ти, по опуштеном новцу, сам додаје пиво, вино, кифлу и све оно што је на њему означено.

„Ротунда“ је го простору велика, и у њој има толико изложених ствари, да је потребно најмање 3—4% часа, да се све само површно прегледа. У њој посматрач, поред практичних и потребних ствари, налази и многих раскошних луксуза и накита, од којих једна гарнитура стаје по 100.000 динара !

Одмах при улазу у изложбу, налази се Босанско- Херцеговачки павиљон. Сваки жоји зна да ово није земаљска изложба, већ изложба, с Ф мога града Беча, мора се с чуђењем запитати: шта ће на ово изложби павиљон Босанско-Херцеговачки #!... Зар није и ово још) један доказ како се Аустрија у свакој прилици труди, да покаже свету њен »„благотворан“ утецај у овим двема српским земљама 7 ! Ну вара се у том. Босна је и богата и поносна, али да није у приликама у којима је, она би била и богатија и поноснија.

У двоспратном павиљону изложене су многе домаће рукотворине: ћилими, оружје, ножеви, судовии т.д. Неколико младих Босанчица ткају, пред посетиоцима, ванредно лепе ствари, које се нуде на продају. На горњем спрату млади Босанци продају ванредно добро босанско вино, "бело и црно, по 10 крајцара чашу. Овде су изложене и многе испуњене тице и др. животиње из Босне и Херцеговине, међу којима је и шахал, а тажо исто и разне руде, које се тамо ваде; а у једној засебној кућици од дасака, изложена су парчад дрва, која расту у овим лепим српским земљама. Све ово најбољи је доказ природнога богатства ових српских земаља, које је Аустрија на нечувен начин експлоатисала у своју корист. У овој згради изложена је и једна карта, која је врло лепо израђена а на којој је престављена флора и фауна ових земаља. На карти се налазе сва већа места. Она је подељена на неколико већих предела, без обзира на административну поделу, већ с обзиром на то, где су поједине биљке и животиње најраспрострањеније. У сваком таком пределу нацртане су оне животиње и биљке, којих има највише у њему.

У овом павиљону заступљене су у неколико и школе. Оно што је изнето, најбоље сведочи како се мала или готово никаква пажња обраћа народној просвети у овим земљама. Поред неколико уџбеника штампаних латиницом, изнета је једна једина (читанка за П р.), која је штампана ћирилицом ; а поред тога још известан број прописа, цртанака и вежбанака, у којима су писмени састави (све